Hör varför Bollebygd beslutade om fortsatt besöksförbud. Foto: SVT

Bollebygd väntar med att häva besöksförbud på äldreboenden

Uppdaterad
Publicerad

Från och med 1 oktober hävs det nationella besöksförbudet för särskilda boenden för äldre. Men inte i Bollebygd. Där har kommunen valt att förlänga besöksförbudet i två veckor. Något som väckt reaktioner.

– Det varit en hel del besvikelse, säger Monica Holmgren, kommunchef Bollebygds kommun.

Hör kommunchefen och bollebygdsbor om beslutet i klippet ovan.

Den 28 september fattade socialnämnden i Bollebygds kommun beslut om att behålla besöksförbudet i kommunens särskilda boenden i ytterligare två veckor. Skälet till detta är, enligt kommunen, att verksamheterna behöver mer tid för att förbereda en trygg öppning för de boende.

Det var 1 april som regeringens nationella besöksförbud började gälla. För två veckor sedan meddelade regeringen att besöksförbudet på särskilda boenden för äldre i Sverige upphör 1 oktober. Att besöksförbudet hävs beror enligt regeringen på den minskade smittspridningen i samhället, åtgärder som gjorts i äldreomsorgens verksamheter och nya myndighetsföreskrifter och rekommendationer.

Oklart när öppning kan ske

För de som vill träffa sina anhöriga på boenden i Bollebygd kommer det även fortsättningsvis att finnas möjlighet genom att boka tid vid samtalsskärm. Det finns enligt kommunen även möjlighet till digitala samtal.

I Bollebygd väntas ett nytt beslut komma från socialnämnden inom 14 dagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.