Raija Netso är glad över att hundarna kommit på besök. Foto: SVT

Här ger hundarna glädje till de äldre

Publicerad

Det är fortfarande besöksförbud på äldreboenden i landet. För att lätta upp stämningen för de äldre har Mölndals stad satt igång olika aktiviteter. En av dem är hundar som visar konster för de boende.
– Man ser hur alla lyser upp och har kul, säger Jennifer Andersson som är vårdhundsförare.

Precis som i resten av landet har äldreboenden i Mölndal varit stängda för besökande sedan mitten av mars. I syfte att de äldre inte ska känna sig ensamma har man därför satsat på olika aktiviteter utomhus. Det har bjudits på sång, fika och gympa i trädgårdarna.

Vårdhundarna Alvin och Sigge har haft fullt upp med promenader och aktiviteten Hundkul som visade sig mycket uppskattat av de äldre. Nu satsar kommunen på en ny hundaktivitet.

– Det var roligt när jag tittade upp och fick se hundarna, det var en överraskning, säger Raija Netso som bor på Sörgårdens äldreboende i Mölndal.

”Alla lyser upp och har kul”

Jennifer Andersson är vårdhundsförare och hon menar att det finns olika studier som visar att hundar har en positiv inverkan på människor, bland annat får personer som klappar hundar lägre blodtryck.

– Oxytocin, som är ett må bra-hormon utsöndras. Och man ser hur alla lyser upp och har kul , säger Jennifer Andersson som är vårdhundsförare.

Se hur det är med hundbesök på Sörgårdens äldreboende i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet