Olyckan inträffade vid en järnvägsövergång på Lillhagsvägen. Foto: SVT

Bom ska bytas ut efter bussolyckan på järnvägsövergången

Uppdaterad
Publicerad

En gasbuss fick stopp med bakhjulen kvar på en järnvägsövergång på Hisingen i Göteborg. Sedan kom tåget och olyckan var ett faktum. Nu har Trafikverket utrett olyckan och kommit fram till ett antal åtgärder för att förhindra framtida olyckor.

Hör förklaringen till olyckan – och hur det ska undvikas i framtiden – i klippet ovan.

Det var i mars i år som ett tåg kolliderade med en buss mitt på järnvägsövergången mellan Finlandsvägen och Lillhagsvägen på Hisingen i Göteborg. Olyckan fångades på film av Freddy Persson som stod på en busshållplats i närheten, och de dramatiska scenerna visar hur bussen träffas av tåget i 95 km/h.

Halvbommar gav ingen signal

Ingen person skadades i olyckan, men i den utredning som nu presenteras av Trafikverket påvisas ett antal brister i korsningen som gjorde olyckan möjlig, bland annat att vägen mellan järnvägskorsningen och väjningslinjen var för kort för att hela bussen skulle få plats utanför spåren. 

Bommarna som fälls ner inför passerande tåg är så kallade halvbommar, vilket innebär att de bara täcker ena sidan av rälsen. Bussen, som hade hunnit över till andra sidan och bara täckte halva spåret, hindrade därför inte bommen från att fällas ner och signalera till tåget att det gick att passera.

Ändrar väjningsplikt ska minska risken för fler olyckor på järnvägskorsningen på Hisingen. Foto: Freddy Persson/Privat

Åtgärdspaket i två faser

Trafikverket har nu tillsammans med Trafikkontoret i Göteborgs stad tagit fram ett åtgärdspaket i två faser, där den inledande fasen innefattar att väjningsplikten i korsningen förändras så att fordon som passerar järnvägen får fri passage. I den senare fasen kommer även bommen justeras, men det först 2023.

– Då kommer vi ha en större avstängning av bohusbanan för andra åtgärder, så då kan vi byta från halvbom till helbom, säger Inger Ranheim som är tillförordnad regionchef på Trafikverket region väst.

Hur stor är risken att en sådan här olycka inträffa igen innan bommen är bytt?

– I och med att väjningsplikten nu är förändrad ska det inte kunna ske igen, säger Inger Ranheim.

SVT Nyheter Väst har tidigare avslöjat att bussen hade ett fel som bussbolaget Keolis visste kunde leda till plötsligt motorstopp.

 Se filmen när tåget kraschar rakt in i gasbussen på Hisingen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.