Säpo utreder nu kopplingar mellan tre bomber i Göteborg. Foto: SVT

Bombdåden i Göteborg: Detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

11 november 2016: En sprängladdning detonerar utanför Syndikalisternas lokal i Göteborg på kvällen. Ingen människa kommer till skada, men lokalen drabbas av materiella skador. Bomben var placerad på en cykel utanför lokalen.

5 januari 2017: En bomb sprängs vid en container intill ett flyktingboende i Västra Frölunda. En anställd vid boendet fick livshotande skador efter att bomben sprängt bort hans ena ben.

Sprängladdningar i Göteborg

17 januari 2017: En 23-årig man grips misstänkt för den första bomben mot Syndikalisternas lokal, samt senare även för bomben vid Lilleby camping. Mannen är då medlem i nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen.

25 januari 2017: En tidsinställd bomb upptäcks bakom en villavagn på Lilleby camping i Torslanda. Bomben hann aldrig detonera men skulle om den briserat ha orsakat stora skador, enligt åklagaren. Lilleby camping är ett mellanboende för nyanlända.

1 februari 2017: En man grips och anhålls misstänkt för attentatsförsöket mot Lilleby camping.

2 februari 2017: En 50-årig man grips i norra Sverige, och misstänks för olika grader av inblandning i alla tre bombdåden.

3 februari 2017: Alla tre männen sitter häktade för olika typer av inblandning i de tre bombdåden. Åklagaren meddelar att alla tre har kopplingar till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen.

15 mars 2017: Ytterligare två personer misstänks för dåden. Åtminstone en av personerna grips, men släpps igen några dagar senare.

20 mars 2017: Två av de tre misstänkta personerna, 50-åringen och 20-åringen släpps, men åklagaren meddelar inte om misstanken mot dem kvarstår.

9 juni 2017: De tre männen, 50, 23 och 20 år gamla, åtalas för de tre bombdåden. Brottsrubriceringarna är allmänfarlig ödeläggelse, försök till mord samt försök till allmänfarlig ödeläggelse. Åklagaren får hård kritik för att dåden inte klassats som terroristbrott.

21 juni 2017: Rättegången mot de tre männen inleds i säkerhetssalen vid Göteborgs tingsrätt, och ska pågå i tre dagar. Alla nekar till anklagelserna.

7 juli 2017: Alla männen döms i Göteborgs tingsrätt. 23-åringen döms till 8,5 års fängelse för medverkan till allmänfarlig ödeläggelse i samtliga fall.50-åringen döms till fem års fängelse för medhjälp till allmänfarlig ödeläggelse i två av dåden. 20-åringen döms till 1,5 års fängelse för medhjälp till försök till allmänfarlig ödeläggelse.

26-28 juli 2017: Både åklagaren och två av de dömda överklagar tingsrättens dom. Åklagaren vill se skärpta straff för 23- och 50-åringen, medan de själva vill se mildrade straff alternativt friande domar.

22 september 2017: De tre männen frikänns för bombdådet vid en flyktingförläggning i Frölunda. Hovrätten skärper dock straffen för två av männen: 23-åringen döms till 6,5 års fängelse, 51-åringen döms 2,5 års fängelse, eftersom man ser allvarligare än tingsrätten på brotten de döms för. 20-åringen döms till fängelse i 1 år och 10 månader för attentatet på Lilleby camping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sprängladdningar i Göteborg

Mer i ämnet