Svensken (längst till vänster) när han deltar i ett tidigare militärt träningsläger i Ryssland. Foto: Polisen

USA-sanktioner mot svensk högerextremist

Uppdaterad
Publicerad

USA riktar sanktioner mot en svensk högerextremist som anses utgöra ett hot och även aktivt stödja Rysslands invasion i Ukraina.

USA:s utrikesdepartement meddelade på onsdagen att den svenske medborgaren som drabbas av sanktioner har rest till S:t Petersburg i Ryssland för att utbildas av en rysk paramilitär grupp. Restriktioner riktas även mot den ryska ultranationalistiska extremistgruppen.

Den av USA utpekade svensken har tidigare dömts i Sverige för att ha planerat ett sprängdåd mot en flyktingförläggning. Han dömdes till ett år och tio månaders fängelse för försök till allmänfarlig ödeläggelse.

Utvisades från Polen

Efter avtjänat straff reste han till Polen för att ta kontakt med extremistgrupper, med avsikt att delta i illegal vapenträning. Polens säkerhetstjänst omhändertog mannen och utvisade honom till Sverige.

– USA:s regering är djupt oroad över utvecklingen av rasistiska våldshot runt om i världen, säger amerikanska UD:s talesperson Ned Price.

USA:s finansdepartement frös samtidigt tillgångar hos den utpekade ryska nationalistiska extremiströrelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sprängladdningar i Göteborg

Mer i ämnet