De två männen till vänster är de bombåtalade under en militärträning hos en rysk paramilitär organisation. Foto: Polisen.

Sänkta straff för bombdåd i Göteborg – två frikänns för ett av dåden

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten frikände på fredagen de två åtalade, 23 och 51 år gamla, för bombdådet mot en flyktingförläggning i Västra Frölunda i januari i år. Rätten sänker också straffen för de två männen till 6,5 års fängelse, respektive 2,5 års fängelse.

Straffet för den 20-årige man som dömdes för inblandning i ett av bombdåden skärps däremot något, från 1 år och 6 månaders fängelse till 1 år och 10 månaders fängelse. De tre männen är eller har alla varit medlemmar i den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen, enligt åklagaren.

Hovrätten skriver i ett pressmeddelande att man tycker att bevisningen när det gäller två av bombdåden, mot Syndikalisternas lokal i Göteborg, samt mot Lilleby camping, var tillräckligt stark för att döma de inblandade.

Ingen ersättning för skadad städare

Däremot menar hovrätten att bevisningen i fallet vid flyktingförläggningen i Västra Frölunda, där en städare skadades allvarligt, inte var tillräckligt stark. Därför frias alltså 23-åringen och 51-åringen som varit misstänkta för det dådet.

– Bevisning håller inte. Åklagaren har inte lyckats binda de här två personerna vid det här brottet, säger hovrättspresidenten Ralf G Larsson till SVT Nyheter Väst.

LÄS MER: Bombdåden i Göteborg: Detta har hänt

SVT: Vad tänker du om att ingen döms för det allvarliga brott där en städare blev mycket allvarlig skadad?

– Det är inte min sak att ha någon åsikt om det. I Sverige har vi en rättsstat. Vi kan bara döma när det står bortom allt rimligt tvivel.

Domen innebär också att den skadade städaren inte får någon ersättning.

Kopplingar till nazism

Enligt åklagaren är de tre männen, eller har de alla, varit medlemmar i den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen. Både tingsrätten och hovrätten konstaterar att syftet med dåden legat i linje med männens politiska engagemang

I pressmeddelandet skriver hovrätten att alla tre männen får skärpta straff för de handlingarna som de faktiskt döms för, men att det sammantagna straffet sänks för 23-åringen och 51-åringen eftersom de frikänns för en av händelserna.

Tre bombdåd utreddes – bland annat av Säpo

Det var i november som den första bomben briserade. Den var placerad på en cykel utanför vänsterorganisationen Syndikalisternas lokal i Linnéstan i Göteborg.

Bomben var kraftig och enligt åklagaren hade någon som råkat befinna sig på platsen kunnat avlida.

I början av januari exploderade en bomb vid en container utanför ett flyktingboende i Frölunda när en anställd slängde skräp.

Explosionen var så massiv att den anställde fick båda benen avbrutna. Dessutom fick mannen splitterskador på hela kroppen.

I slutet av januari hittades en tidsinställd bomb bakom en villavagn vid flyktingboendet på Lilleby camping i Torslanda. Om den hade briserat hade även den orsakat stora skador, enligt åklagaren.

Dömdes i tingsrätten

I tingsrätten dömdes alla tre männen för olika grader av inblandning i de olika bombdåden.

  • Man, 20 år: Döms till 1,5 års fängelse för medhjälp till försök till allmänfarlig ödeläggelse.
  • Man, 23 år: Döms till 8,5 års fängelse för medverkan till allmänfarlig ödeläggelse i samtliga fall.
  • Man, 50 år: Döms till 5 års fängelse för medhjälp till ett av de fullbordade brotten och i ett tillfälle för medhjälp

Tingsrätten var dock oenig. Ordföranden ansåg att 23-åringen och 50-åringen borde ha lägre straff, eftersom ordföranden ansåg att det inte var bevisat att de två deltog i bombdådet vid en flyktingförläggning i Västra Frölunda, där en man skadades allvarligt.

Överklagades av båda parter

Mycket stod på spel när hovrätten på fredagen skulle meddela sin dom i det uppmärksammade fallet. Både åklagaren och två av de dömda överklagade tingsrättens dom. Åklagaren ville se straffskärpningar och att 23-åringen och 51-åringen skulle dömas för mordförsök, istället för allmänfarlig ödeläggelse, medan samma två dömda, och deras försvarsadvokater, ville se mildrade straff eller friande domar.

  • Man, 20 år: Döms till 1 år och 10 månaders fängelse för medhjälp till försök till allmänfarlig ödeläggelse. (Straffskärpning med fyra månader jämfört med tingsrätten).
  • Man, 23 år: Döms till 6 år och 6 månaders fängelse för medverkan till allmänfarlig ödeläggelse i två fall. (Frias för ett bombdåd och får straffsänkning med två år jämfört med tingsrättens dom).
  • Man, 51 år: Döms till 2 år och 6 månaders fängelse för medhjälp till ett av brotten. (Frias för ett bombdåd och får straffsänkning med 2,5 år  jämfört med tingsrättens dom).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.