Polisen spärrade av platsen efter explosionen. Foto: SVT

Explosion på flyktingboende utreds som mordförsök

Uppdaterad
Publicerad

Den person som skadades allvarligt i benen vid en explosion på ett flyktingboende i Västra Frölunda i torsdags arbetade som städare på boendet, och polisen tror att sprängladdningen fanns i en sopsäck som han skulle tömma i en container. Händelsen utreds nu som försök till mord.

Det var klockan 14:24 i torsdags eftermiddag som larmet kom om att en person skadats allvarligt i benen av en sprängladdning som utlösts vid en container utanför en hotellbyggnad som används som temporärt flyktingboende i Västra Frölunda i Göteborg.

– Det var en städare som gått runt på boendet och tömt soppåsarna på toaletterna och soptunnorna utanför i en sopsäck, säger Ben Wahlin, gruppchef på grova brott på polisen storgöteborg.

”Max otur”

Mannen, som ska vara i 30-årsåldern och jobbar för ett städföretag som är anlitade för att städa på boendet, ska sedan ha slängt en av sopsäckarna i en container som stod utanför boendet. När han skulle slänga den andra säcken så exploderar den intill hans fötter.

– Innan han tog tag i den andra säcken så är det någonting i den som exploderar, så att han får väldigt svåra skador på ena benet. Det var max otur att den låg intill hans fötter när den exploderade.

Räddades med livremmar

Mannens ben ska enligt vittnen varit helt söndertrasade efter explosionen, och SVT Nyheter Väst har tidigare pratat med de två cykelreparatörer som hjälpte stoppade blodflödet på mannen med deras livremmar.

– Först var det som ett chocktillstånd. Det första jag ser är folk som står runtom och inte gör någonting. Jag rusar fram och ser att det ligger en man på marken, och springer in efter förbandslåda, sade cykelreparatören Fredrik Hermansson till SVT i torsdags.

Vad det var som exploderade är i nuläget oklart, men polisen kallar det för ”sprängladdning”, och rester från laddningen är nu skickat på analys, som polisen nu inväntar.

– Vi har ingen aning om vad detta är för något, utan vi inväntar teknikernas analys.

Enligt Ben Wahlin handlar det inte om någon större sprängladdning, då varken containern eller det intilliggande flyktingboendet skadats vid explosionen.

– Men skadorna blev väldigt stora, då den exploderade precis vid hans ben. Om han hade lyft den i ögonhöjd, vilket han hade behövt göra för att slänga den i containern, hade det kunnat gå riktigt illa.

”Har varit missämja”

Boendet är ett av Migrationsverkets så kallade ”utresningsboenden”, och där bor mellan 60 och 70 personer som fått avslag på sina uppehållstillstånd och inväntar utvisning. Polisen har efter händelsen pratat med ett stort antal av de boende, och det har enligt polisen varit missämja på boendet.

– Det har varit vissa kontroverser på platsen. Det är flera nationaliteter som samsas där, som inte alltid går ihop. Men att det skulle gå så långt att man spränger någon, det steget är ganska långt.

Två anhölls

Två personer som bor på boendet anhölls efter händelsen, då det riktades misstankar mot dem från andra boende. De två personerna har nu satts på fri fot.

– De satt anhållna under helgen, men efter att vi pratat med dem är de nu frisläppta, och inga misstankar riktas mot dem.

”Mycket svåra skador”

Polisens teori i nuläget är att sprängladdningen ska ha legat i en soptunna på utsidan och städaren ska ha fått med sig laddningen när han tömde soptunnan i sin sopsäck som han hade med sig på sin runda. Enligt polisen mår mannen efter explosionen relativt bra, men är kvar på sjukhuset för fortsatt vård.

– Han har mycket svåra skador i ena benet, och ganska svåra skador i andra. Men jag pratade med hans flickvän idag, och han mår skapligt.

Efter händelsen evakuerades alla de boende till ett annat av Migrationsverkets boenden i staden. I måndags kunde hälften av dem återvända till boendet, och de boende ska enligt Migrationsverket under omständigheterna må bra.

Ärendet är nu överlämnat till åklagare, och man har i nuläget ingen misstänkt för händelsen, och man har ändrat brottrubriceringen från allmänfarlig ödeläggelse till försök till mord.

– De brukar hamna på den rubriceringen när man inte vet motiv, eller vem det var som var det tilltänkta offret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.