Här detonerade bomben i Västra Frölunda och skadade en man allvarligt. Foto: SVT

Städare skadades svårt i bombdåd – får ersättning

Uppdaterad
Publicerad

En städare skadades allvarligt i ett bombdåd vid en flyktingförläggning i Frölunda i början av 2017. Nu får personen tiotusentals kronor i ersättning.

I Januari 2017 sprängdes en bomb vid en container intill ett flyktingboende i Västra Frölunda. En anställd vid boendet fick livshotande skador efter att bomben sprängt bort hans ena ben. Denna städare får nu 38 500 kronor i ersättning av Brottsoffermyndigheten för kränkningen dådet innebar. Tre nazister dömdes i tingsrätten för dådet, men frikändes senare i Hovrätten.

Bombattentaten i Göteborg skakade staden vintern 2016-2017.

Sprängladdningar i Göteborg
  • Den 11 november 2016 detonerade en sprängladdning utanför Syndikalisternas lokal i Göteborg på kvällen. Ingen människa kommer till skada, men lokalen drabbas av materiella skador.
  • Den 5 januari sprängs en bomb vid en container intill flyktingboendet i Västra Frölunda. Det är här städaren skadas allvarligt.
  • En tidsinställd bomb upptäcktes den 25 januari bakom en villavagn på Lilleby camping i Torslanda. Bomben hann aldrig detonera. Lilleby camping var ett mellanboende för nyanlända.

Kopplingar till NMR

Tre män döms sommaren 2017 för bombattentaten, men alla frikändes senare i Hovrätten för attentatet i Västra Frölunda där städaren skadades. Straffen för två av männen skärptes dock för övriga två attentat.

Samtliga av de inblandade kunde kopplas till den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen.

Städaren får nu ersättning för kränkningen, men kunde inte få det för skadorna. Detta för att personen sedan tidigare fått ersättning för personskada av ett försäkringsbolag, enligt myndighetens motivering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sprängladdningar i Göteborg

Mer i ämnet