De två dömda bombmännen längst till vänster under en stridsträning i Ryssland. Till höger bomben som placerades ut vid ett flyktingboende vid Lilleby camping. Foto: Polisen

Försök till bombdåd i Göteborg hade kunnat stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Den sista av de tre bomberna vid flyktingboenden och en vänsterlokal i Göteborg under 2016 och 2017 placerades ut trots att en av nazisterna som senare dömdes stod under Säpobevakning.

I början av 2017 kunde nazister placera ut en bomb på ett flyktingboende i Göteborg — trots att de var övervakade av Säkerhetspolisen.

En av nazisterna var dessutom redan misstäkt för ett tidigare bombdåd, det mot vänsterlokalen syndikalistiskt forum i Göteborg.

Det här visar en granskning av Sveriges Radio Ekot.

Bomben hittades i en plastlåda bakom en av villavagnarna på Lilleby camping av platschefen på boendet.

Tre nazister åtalades och fälldes för dådet, men Ekots granskning visar att Säpo haft flera möjligheter att stoppa bombdådet.

Spanare avbröt

Bland annat ska spanare ha sett nazisterna köpa ingredienser till en bomb och de följde också efter gärningsmännen när de mitt i natten besökte campingen som fungerade som flyktingboende utan att vare sig larma boendet, söka igenom området eller gripa männen, enligt Ekot.

Det var i slutet av 2016 som den första bomben small utanför Syndikalistiskt forum. Där skadades ingen men de materiella skadorna blev omfattande. En tid senare exploderade en annan bomb utanför ett flyktingboende i Västra Frölunda. Där fick en städare sina båda ben söndersprängda.

Bomben i Lilleby, som var tidsinställd, detonerade aldrig. Enligt polisutredningen på grund av ett misstag i konstruktionen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.