Åklagaren har kallat bombdåden i Göteborg för ”inhemsk extremism”. Foto: SVT

Tre män med nazikopplingar döms för inblandning bombdåden i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren har kallat bombdåden i Göteborg för ”inhemsk extremism”. På fredagen föll domarna för de tre männen som alla kopplas till den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen.

Alla tre döms för att ha varit inblandade i dåden.

Bomberna placerades vid Syndikalisternas lokal och vid två flyktingboenden i Göteborg. På fredagen föll domarna mot tre män, samtliga kopplade till den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen.

Alla tre döms för att ha varit inblandade i dåden:

  • Man, 20 år: Döms till 1,5 års fängelse för medhjälp till försök till allmänfarlig ödeläggelse.
  • Man, 23 år: Döms till 8,5 års fängelse för medverkan till allmänfarlig ödeläggelse i samtliga fall.
  • Man, 50 år: Döms till 5 års fängelse för medhjälp till ett av de fullbordade brotten och i ett tillfälle för medhjälp.

Både 23-åringen och 50-åringen var åtalade för försök till mord alternativt synnerligen grov misshandel – men tingsrätten har valt att inte gå på åklagarens linje i det fallet.

– Rättens majoritet har ansett att det är klarlagt att 23-åringen och 50-åringen har genomfört attentatet. Men det är uppsåtet där rätten anser att det brister för att man ska kunna döma försök till mord eller synnerligen grov misshandel, säger Roy Johansson, rådman och domare under rättegången.

Rätten anser att det finns tvivel att de har haft för avsikt att beröva livet på mannen – men anser att offret ska rätt till skadestånd.

– Det som är positivt är ändå att tingsrätten har försökt att göra en bedömning om vad som har hänt, och inte enligt åklagaren vad som kunde ha hänt, säger 23-åringens advokat Michael Hansson.

Han döms ju inte för försök till mord alternativt grov misshandel, vad säger du om det?

– Den åtalspunkten räcker bevisningen inte till, det är min bestämda uppfattning och jag har noterat av domen att den uppfattningen delas också av juristdomaren, så ordföranden har haft en skiljaktig mening i den delen, säger 23-åringens advokat Michael Hansson.

LÄS MER: Bomboffer fick benen sprängda – vittnade i rätten

Enligt tingsrätten ligger tekniska analyser till stor del bakom de fällande domarna. Det finns dna-spår från 23-åringen på bomberna vid Syndikalistiskt forum och vid campingen där en person skadades allvarligt. ”Vidare finns jämförande analyser som visar att sprängmedel och sprängutrustning som använts vid flyktingboendena härrör från 50-åringens lager av sprängmedel” skriver man i sitt beslut.

Tingsrätten var dock oenig. Ordföranden ansåg att 23-åringen och 50-åringen borde ha lägre straff, eftersom ordföranden inte anser att det går att bevisa att de två deltog i bombdådet där en man skadades allvarligt.

Politiska förtecken

Åklagaren har under rättegången pekat på att de tre bombdåden har politiska förtecken. Det har också förekommit viss kritik mot att åklagaren inte klassat dåden som terrorbrott.

– Ett av kriterierna för terrorbrott är att agerandet ska vara avsett att inge fruktan hos en befolkning eller en folkgrupp. Men flyktingar räknas inte som en folkgrupp. Hade det handlat om ett boende där det bara fanns exempelvis muslimer hade det varit en annan sak, har åklagaren Mats Ljungqvist tidigare sagt till SVT.

”Samtidigt har vi förståelse”

SVT Nyheter har tidigare pratat med NMR:s talesperson, Per Öberg. Enligt honom förbjuder organisationen sina medlemmar från att begå våldsbrott.

– Samtidigt har vi förståelse för att enskilda individer agerar på olika sätt med tanke på hur samhällsutvecklingen ser ut, sa han.

Tre bombdåd i Göteborg

  • En bomb exploderade vid Syndikalisternas lokal i november förra året. Bomben var placerad på en cykel och ingen människa skadades.
  • En bomb briserade vid en container utanför ett flyktingboende i Västra Frölunda i januari. En man som arbetade på boendet fick mycket allvarliga skador.
  • I slutet av januari hittades en tidsinställd bomb vid ett flyktingboende i Torslanda. Den detonerade aldrig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.