Foto: TT

Åklagare yrkar på långa fängelsestraff för bombdåden

Uppdaterad
Publicerad

Kammaråklagare Mats Ljungqvist yrkade på långa fängelsestraff när rättegången i Göteborgs tingsrätt mot tre män som alla har kopplingar till den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen avslutades.

– Det är frågan om nazister som i politiskt syfte satt ut bomber, sa åklagaren i sin slutplädering.

Åklagaren menar att straffvärdet för mordförsök, som två av de åtalade står anklagade för, är 12 års fängelse. Därtill kommer straffen för allmänfarlig ödeläggelse där straffvärdet för varje brott värderas till sex år. Men skulle rätten finna de tilltalade skyldiga kommer straffen att vägas samman.

– Det här ska kallas för inhemsk extremism. Valen av mål är i linje med vad en vit makt-miljö skulle välja, säger Mats Ljungkvist.

Sprängladdningar i Göteborg

LÄS MER: Tre män åtalas för bombdåd

Ovanligt mål

Under rättegången har har åklagaren framför allt lagt fram teknisk bevisning och den politiska miljö som de åtalade befinner sig i eller har åtminstone har befunnit sig i. I sitt slutanförande tog han upp att det saknas praxis som går att luta sig emot i det aktuella fallet.

– Det är frågan om nazister som i politiskt syfte satt ut bomber. Här har tingsrätten möjligheten att börja utforma en praxis för den här typ av dåd. Det är viktigt att tingsrätten markerar mot den här typen av politiskt våld, sa Mats Ljungkvist till rätten.

Under tisdagen vittnade även den man som blev offer för den andra bomben, på ett flyktingboende i Västra Förlunda.

LÄS MER: Bomboffer vittnade i rätten

Yrkade på långa fängelsestraff

I slutpläderingen under onsdagen yrkade Mats Ljungkvist för långa fängelsestraff för de olika dåden.

  • För bomben mot Syndikalisternas lokal handlar det om allmänfarlig ödeläggelse. Där anser åklagaren att straffvärdet är 6 års fängelse.
  • För bombdådet vid Västra Frölunda handlar det om mordförsök och allmänfarlig ödeläggelse. För det yrkar åklagaren på 12 års fängelse.
  • För bombförsöket vid Lilleby camping handlar det om försök till allmänfarlig ödeläggelse. För det yrkar åklagaren på 4 års fängelse.

Åklagaren menar att två av männen, en 23-åring och en 50-åring, gjort sig skyldig till mordförsök vid sprängningen mot flyktingförläggningen i Västra Göteborg då en städare fick livshotande skador.

Vidare yrkar han på fyra års fängelse för försök till allmänfarlig ödeläggelse för 20-åringen.

Åklagaren anser att det konkreta faran för människor varit överhängande.

– När man tittar på skälet till att angripa Syndikalisterna eller flyktingboenden är det klart att det här har politiska förtecken. Det är en starkt försvårande omständighet, sa Mats Ljungkvist.

De tre åtalade

23-årig man: Ledare inom Nordiska motståndsrörelsen. Åtalas misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse i två fall, försök till samma brott i ett fall, försök till mord alternativt grov misshandel i ett fall. Knyts till två platser via dna-analyser. Bara månader tidigare var mannen i St Petersburg för paramilitär träning.

50-årig man: Åtalas för allmänfarlig ödeläggelse i ett fall, försök till samma brott i ett fall, försök till mord alternativt grov misshandel i ett fall. Har försett de andra med sprängmedel.

20-årig man: Åtalas för försök för allmänfarlig ödeläggelse i ett fall. Var med på den militära utbildningen i Ryssland.

Källa: Förundersökningen/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sprängladdningar i Göteborg

Mer i ämnet