Foto: TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Bomboffer vittnade i rätten

Uppdaterad
Publicerad

Städaren fick sprängskador på benen och har genomgått ett tiotal operationer. Sittandes i rullstol vittnade han på tisdagen mot de tre män, alla med kopplingar till den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen, som står åtalade för de tre bombdåden i Göteborg.
– Jag mår inte bra efter den här händelsen. Nu för tiden kan jag inte gå och jag kan inte leka med barnen, berättade han.

OBS! Den här artikeln publicerades den 27 juni 2017.

Under tisdagen hålls den den andra rättegångsdagen av tre mot de män som står åtalade för bombdåden i Göteborg i vintras. Det handlar om tre män i 20-, 25- och 50-årsåldern som står åtalade för bland annat mordförsök och allmänfarlig ödeläggelse. Alla tre har kopplingar till den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen.

LÄS MER: Tre män åtalas för bombdåd

Under den första dagen var det främst fokus på åklagarens sakframställan och förhöret med åtalade 50-åringen. Den andra rättegångsdagen inleddes med ett vittnesmål från offret till det andra bombdådet – sprängningen på flyktingboendet i Västra Frölunda i januari. Vittnesmålet hölls via videolänk.

Bomb ska ha legat i sopkärl

Mannen var anställd av Migrationsverket som städare på boendet vid tiden för brottet. När han på eftermiddagen den 5 januari i år skulle slänga sopor exploderade plötsligt soppåsen.

– Jag bara tar dem som jag gör varje dag. Säcken på vänster sida var jättetung, jag släpade den och när jag skulle slänga den hörde jag smällen.

Enligt åklagaren hade bomben placerats in ett sopkärl utanför själva boendet, och när säcken skulle slängas i en container utlöstes laddningen.

– Jag tog av kläderna för de började brinna och jag försökte krypa därifrån. Jag var rädd för mitt liv.

Här inträffade explosionen. Foto: Polisens förundersökning

LÄS MER: Åklagaren: Bombåtalad höll rasistisk predikan

Han berättar att det tog några minuter innan han fick hjälp.

– Två killar kom för de såg att jag blödde väldigt mycket, så de satte skärp på mina ben. Det är massor som kommer och hjälper mig och lugnar ner mig. De är där tills ambulansen kommer.

LÄS MER: Använde livrem för att stoppa blodflödet

Städaren blev mycket svårt skadad när bomben briserade precis vid hans fötter. Förutom splitterskador fick han omfattande skador på båda benen, nervskador och flera benbrott. Totalt har mannen fått genomgå tio operationer sedan dådet. Enligt läkare är det fortfaraden oklart om ena benet behöver amputeras.

– Det påverkar mig jättemycket, för jag tänker så mycket på min framtid och hur den ska bli. Nu för tiden kan jag inte gå och jag kan inte leka med barnen. Jag tror att den kommer att försämra mina jobbchanser.

Ett år av rehab väntar

Enligt städarens målsägarbiträde har läkaren sagt att minst ett år av av rehab och fler operationen återstår. Smärtan finns kvar.

– Det påverkar mig fysiskt jättemycket. Jag har inte känsel i vänsterfoten.

HÖR LJUDINSPELNING: ”Nordmäns raseri kommer att eka”

Under eftermiddagen kommer fler vittnersförhör at hållas, bland annat med företrädare för SÄPO. Den tredje och avslutande rättegångsdagen hålls imorgon onsdag.

LÄS MER: Här ska bomberna ha tillverkats

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sprängladdningar i Göteborg

Mer i ämnet