Foto: Margareta Borg

Åklagaren: Bombåtalad höll rasistisk predikan

Uppdaterad
Publicerad

En av de bombåtalade som idag sitter i Göteborgs tingsrätt har enligt åklagaren spelat in en bön där han åkallar ”Allfadern Oden” och säger att muslimer och judar borde frukta ”nordmännens raseri som kommer att eka”.

Idag inleddes rättegången mot de tre männen med nazistkopplingar som står åtalade misstänkta för att ligga bakom bombdåden mot Syndikalisternas lokal och två flyktingboenden i Göteborg.

Åklagaren inledde med att läsa upp de olika åtalspunkterna, försök till mord, försök till allmänfarlig ödeläggelse och allmänfarlig ödeläggelse.

De åtalade bytte sammanbitet blickar. Alla nekar till alla brott.

– Vi talar om en bombserie under hösten 2016 och början av 2017. Det är med alla mått en mycket ovanlig händelse, säger åklagaren Mats Ljungqvist som även i inledningen förklarar varför han valt att inte åtala för terroristbrott.

Något som har väckt frågor, bland annat av terrorforskaren Magnus Ranstorp som har kritiserat beslutet.

– Det är inte terroristbrott i juridisk mening, men jag har full förståelse för att det är ett terroristbrott i semantisk mening, säger åklagaren bland annat.

LÄS OCKSÅ: Kritik mot att bombdåden inte kallas terrorbrott

En del i åklagarens bevisning är en ljudinspelning Säpo kommit över. I den har den åtalade mannen i 25-årsåldern läst upp vad åklagaren kallar en predikan, eller en bön.

Politiska handlingar

”Allfader Oden, ha ha, vi har vänt oss till dig igen”, ”Vi ska ta tillbaka vårt land, jag svär att vi ska ta tillbaka vårt land, åh ni borde vara rädda för oss, var så säker du jude och muslim, Nordmännen kommer efter er”, säger mannen bland annat.

HÖR LJUDINSPELNINGEN: Rasistpredikan

Enligt åklagaren visar sättet och inlevelsen i hur han läser texten att det rör sig om någon form av bön och det tillsammans med en rad andra faktorer gör att han menar att bombdåden var politiska.

Samtidigt säger åklagaren att männen har agerat på egen hand och inte på uppdrag av organisationen Nordiska motståndsrörelsen där de är medlemmar.

Som SVT Nyheter Väst tidigare har berättat har två av männen även varit i Ryssland och stridstränat med en ultranationalistisk paramilitär organisation, Ryska imperiska rörelsen.

Omfattande bevisning

Den rörelsen har enligt åklagaren tidigare kända kopplingar till Nordiska motståndsrörelsen.

I övrigt hänvisar åklagaren till en mängd teknisk bevisning. Bland annat finns det DNA-spår på bomberna och material som använts vid bombtillverkningen.

LÄS OCKSÅ: Här ska bomberna ha tillverkats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sprängladdningar i Göteborg

Mer i ämnet