De två männen till vänster är de bombåtalade under en militärträning hos en rysk paramilitär organisation. Foto: Polisen

Ultranationalister tränar svenska nazister i Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Två av nazisterna som misstänks för bombdåd i Göteborg har enligt åklagare fått paramilitär träning i Ryssland – närmare bestämt på centret Partizan i S:t Petersburg. Där tränar ryssar som vill kriga i Ukraina, men även utländska extremister.– Vad du än behöver för militär träning så kan de lära dig det. Alltifrån alpinism till hur du gör en bomb, säger Vera Alperovitj på ryska organisationen Sova Center.

Centret Partizan ligger i en något luggsliten källare i Rysslands näst största stad S:t Petersburg. I regi av den ultanationalistiska organisationen ”Ryska kejserliga rörelsen”, eller närmare bestämt dess paramilitära gren ”Ryska kejserliga legionen”, genomför man här en rad träningsprogram.

LÄS MER: Tre män åtalas för bombdåd i Göteborg

”'Partizan' är en träningskurs för civila i kontexten krig, lokala väpnade konflikter och globalt kaos. Världen i dag står på randen till globala krig, alla mot alla”, skriver gruppen själv på sin sajt.

Men den har också tränat många ryssar som vill åka och strida i Ukraina som frivilliga. I träningsleden har det även funnits utländska nationalister, enligt arrangörerna själva.

Till exempel två av de nazister som nu står anklagade för bombdåd i Göteborg, enligt åklagaren.

Ser sig inte som nazister

Vera Alperovitj är expert på ryska organisationen Sova Center, som bevakar extremism i olika former. Hon bekräftar att de ryska ultranationalisterna har samarbete med och tränar utlänningar, även om de själva ibland överdriver de internationella kontakterna för att höja sin status.

– Vad du än behöver för militär träning så kan de lära dig det. Alltifrån alpinism till hur du gör en bomb, säger Vera Alperovitj till SVT Nyheter.

LÄS MER: Här ska bomberna ha tillverkats

De drivande bakom Partizan ser sig inte egentligen som nazister, en etikett som många ryssar ser som synonym med historiska Nazityskland. Men de är högerextrema, ortodoxt kristna, och hårdfört nationalistiska utifrån etnisk tillhörighet.

De framhåller själva att de förbereder sig inför ett nytt stundande världskrig, kulturer emellan. Muslimer får inte delta i Partizan-tävlingen, av den anledningen.

Vill skrota demokrati

Dessutom är de monarkister. För även om Putin internationellt ses som hårdfört konservativ så är han inte den ledare den ryska kejserliga nationaliströrelsen vill ha. De vill nämligen helt skrota demokrati och återgå till en religiöst anstruken diktatur med en kejsare på toppen.

Men de högerextrema får hålla på så länge det tjänar Kremls intressen. Exakt vilken relation de egentligen har till staten är närmast omöjligt att säga, säger Vera Alperovitj från Sova Center.

– Jag tror att staten helt enkelt låter dem göra som de vill, så länge det inte strider emot dess ideologi. Jag tror inte att vår regering uppmuntrar till sånt här, men de känner till läget och blundar, därför att det ligger i deras intresse.

SVT Nyheter har sökt personerna bakom Partizan utan framgång.

LÄS MER: Ygeman: Kan behöva förtydliga lagen

LÄS MER: Ranstorp: Märkligt att det inte klassas som terror

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.