Inrikesminister Anders Ygeman. Foto: TT

Ygeman: Kan behöva förtydliga lagen

Uppdaterad
Publicerad

Inrikesminister Anders Ygeman (S) konstaterar att terrorlagstiftningen kan behöva förtydligas med anledning av åtalet i Göteborg. Ygeman anser nämligen att flyktingar kan ses som en specifik befolkningsgrupp.

– Jag kan ju inte och får inte kommentera åklagarens beslut och det är bara han som har tillgång till hela förundersökningen och kan fatta det beslutet. Men lagstiftarens intention när man använde ordet befolkningsgrupp i stället för folkgrupp har jag uppfattat som att flyktingar är en sådan befolkningsgrupp som lagstiftaren tar sikte på, säger Ygeman till TT i samband med ett EU-möte i Luxemburg.

– Visar det sig att det finns oklarheter på det här området så är jag öppen för att ytterligare förtydliga lagstiftningen. Men min tro är ju att flyktingar ingår i begreppet befolkningsgrupp, säger Ygeman.

Sprängladdningar i Göteborg

TT: På vilket sätt skulle man kunna förtydliga?

– Det skulle i så fall vara att man ändrar i lagstiftningen. Det är viktigt att befolkningsgrupper i Sverige upplever att de har det skydd i terrorlagstiftningen som krävs, säger inrikesministern.

LÄS MER: Tre män åtalas för bombdåd i Göteborg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sprängladdningar i Göteborg

Mer i ämnet