Säkerhetspolisen säger att man inte sett någon placera en sprängladdning. Foto: TT

Säkerhetspolisen slår i från sig – har inte sett någon placera en sprängladdning

Uppdaterad
Publicerad

Den nazist som senare dömdes för att ha placerat en sprängladdning vid ett flyktingboende i Göteborg stod under övervakning av Säkerhetspolisen. Men hos myndigheten anser man inte att man gjort något fel.
– Hade vi sett de misstänkta hantera eller placera ut något sprängämne hade vi självklart agerat, säger Sofia Hellqvist, pressekreterare vid Säpo till SVT.

– Övervakning kan ske på många sätt och det är inte alltid dygnet runt. Men jag vill inte spekulera när det inte har kunnat fastställas när sprängladdningen placerades, fortsätter hon. 

Den springande punkten huruvida Säkerhetspolisen hade kunnat stoppa försöket till bombdådet eller inte vill man inte diskutera. Enligt uppgifter till Sveriges Radio Ekot så ska spanare ha sett nazisterna köpa ingredienser till en sprängladdning och sedan åka till Lilleby camping. Men vad hände där?

– Jag konstaterar att det inte har kunnat fastställas exakt när sprängladdningen placerades, men hade vi sett de misstänkta hantera eller placera ut något sprängämne hade vi självklart agerat. Vi chansar aldrig när det gäller människoliv, säger Sofia Hellqvist.

Bomben i Lilleby var tidsinställd, men detonerade aldrig. Enligt polisutredningen på grund av ett misstag i konstruktionen.

Ingen utredning av arbetet

Efter att fallet varit uppe i Hovrätten så skrev man där i ett pressmeddelande att man tyckte att bevisningen när det gäller två av bombdåden, mot Syndikalisternas lokal i Göteborg, samt mot Lilleby camping, var tillräckligt stark för att döma de inblandade.

Trots fällande dom har inte Säkerhetspolisen granskat sin insats.

– Vi har inte gjort någon specifik utredning av vårt arbete i det här ärendet själva. Som vi ser det idag har Säkerhetspolisen vidtagit de åtgärder som vi kunde. Svårt för mig att säga idag om vi hade kunnat agera annorlunda eller inte. Som jag sa tidigare så har det inte kunnat fastställas exakt när sprängladdningen placerades,  säger Sofia Hellqvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sprängladdningar i Göteborg

Mer i ämnet