Lilleby camping avspärrad efter bombattentat. Foto: SVT

Ytterligare en anhållen för bombattentat

Uppdaterad
Publicerad

Säpo har nu gripit en tredje man i 50-årsåldern som kopplas till tre olika bombattentat i Göteborgsområdet. Samtliga anhållna misstänks ha kopplingar till en nazistisk organisation.

Säkerhetspolisen utreder samband mellan tre olika bombdåd i Göteborgsområdet under kort tid.

Två riktades mot boende för nyanlända, det tredje mot partiet Syndikalisternas lokal i centrala Göteborg.

Sprängladdningar i Göteborg

– Vår uppfattning är att samtliga tre anhållna är eller tidigare har varit medlemmar av Nordiska motståndsrörelsen, säger Mats Ljungqvist, åklagare vid riksenheten för säkerhetsmål.

Misstänks för mordförsök

Den 50-årige mannen som greps på torsdagen i norra Sverige, misstänks för försök till mord i samband med att en sprängladdning exploderade och skadade en person allvarligt utanför ett asylboende i Västra Frölunda den 5 januari.

– Det kommer att hållas häktningsförhandlingar under morgondagen, säger Agnetha Hilding Qvarnström, chefsåklagare på Riksenheten för säkerhetsmål.

Kopplas till tre bombattentat

Han misstänks också för allmänfarlig ödeläggelse beträffande den sprängladdning som exploderade på Övre Husargatan i Göteborg i november 2016 och för försök till allmänfarlig ödeläggelse gällande Lilleby camping.

Ytterligare två misstänkta

Läs mer: Nazist kopplas till bombattentat vid Linnéplatsen

En man verksam i Nordiska motståndsrörelsen sitter sedan tidigare häktad, misstänkt för bombattentatet mot Syndikalisternas lokaler vid Linnéplatsen i Göteborg, den 11 november i fjol. Han har nu även delgivits misstanke om i försök till allmänfarlig ödeläggelse vid Lilleby camping.

Syndikalistiskt forum beskrev händelsen i november i fjol som ett attentat:

Under fredagskvällen placerades någon form av sprängladdning utanför vårt bokkafé. Det är inte första gången som arbetarrörelsen utsätts för attacker. Men oroa er inte, vi och våra kamrater kör på som vanligt” skrev de på sin Facebooksida.

– Det handlade om en tidsinställd bomb vilket betyder att vem som helst som passerade hade kunnat drabbas. Jag ser det som ren tur att ingen skadades eller till och med riskerade att dödas, sa tidigare kammaråklagare Mats Ljungqvist till SVT Nyheter Väst.

Dåden

Fredagen den 11 november 2016 vid 22.15 kom larmet om en explosion vid Syndikalisternas lokaler, inte långt från Linnéplatsen i Göteborg. Ingen kom till skada och på byggnaden blev det mindre materiella skador. Mats Ljungqvist, kammaråklagare vid riksenheten för säkerhetsmål har tidigare berättat för SVT att det handlade om en tidsinställd bomb.

Vid 14.24 torsdagen den 5 januari i år skadades en man allvarligt vid en explosion i en container utanför ett flyktingboende vid Järnbrott i Göteborg. Mannen som skadades arbetade som städare på boendet och polisen tror att sprängladdningen fanns i en sopsäck som han skulle tömma i containern. Händelsen utreds som försök till mord.

På eftermiddagen torsdagen den 25 januari i år utrymdes flyktingboendet på Lilleby camping i Göteborg efter att ett misstänkt föremål hittats. Senare under kvällen konstaterade polisen att det var en skarp bomb, och den desarmerades av bombgruppen. Bomben innehöll en låda med rör, sladdar och ett tidtagarur.

Säpo utreder nu samband kring de tre sprängladdningarna i Göteborg.

De misstänkta

Misstänkt 1: Den man som den 20 januari häktades misstänkt för den första bomben, vid Syndikalisternas lokal, är medlem i Nordiska motståndsrörelsen. En nazistisk organisation som enligt forskare har mycket våldsamma tendenser. Den 2 februari meddelade Säpo att han även misstänks för bomben som hittades vid Lilleby camping.

Misstänkt 2: En person, en man i 20-årsåldern, greps i västra Sverige den 1 februari misstänkt för försök till allmänfarlig ödeläggelse i samband med attentatsförsöket mot ett boende för nyanlända vid Lilleby camping i Göteborg den 25 januari. Personen anhölls senare.

Misstänkt 3: Den tredje personen, en man i 50-årsåldern, greps i norra Sverige under torsdagen den 2 februari. Personen har anhållits misstänkt för alla tre bomber. Den tredje misstänkte är alltså den enda som misstänks för mordförsök vid Järnbrott i Göteborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sprängladdningar i Göteborg

Mer i ämnet