Foto: TTVisa alla (9)
Visa alla (9)

Bombhot mot tåg nära Göteborgs central

Uppdaterad
Publicerad

Bombhot riktades mot ett tåg i Göteborg och ett i Södertälje strax efter lunch på torsdagen. All tågtrafik till och från stationerna stoppades under flera timmar.

Det var klockan 13.10 som polisen fick in larmet om att ett tåg i Södertälje på väg mot Stockholm hade bombhotats. Det stoppades och utrymdes av polis.

Drygt en halvtimme senare, klockan 13.48 nåddes polisen i Väst om att ett tåg utsatts för ett hot. Tåget, som befann sig ett par hundra meter från centralstationen utrymdes och de cirka 150 passagerarna fick evakueras. Passagerarna på det bombhotade tåget i Göteborg eskorterades bort i bussar, men tvingats lämna alla sina väskor kvar på tåget, berättar en resenär för SVT Nyheter.

Även ett hundratal anställda från Scanias fabrik, som ligger i anslutning till Södertälje syds station, fick evakueras på grund av händelsen. Något som orsakade oreda i trafiken, då många bilburna personer försöker ta sig ut ur området.

All trafik till och från de båda stationerna stoppades.

Inget samband

Enligt polisen finns inget samband mellan händelserna.

– Det finns inget samband med hotet mot tåget i Göteborg vad jag känner till, sa Sven-Erik Olsson vid polisen i region väst till TT.

Polisen i Göteborg har inlett en så kallad särskild händelse på grund av bombhotet. Nationella bombskyddet och räddningstjänsten kopplades in.

Polisen vill inte lämna ut information om hur hoten kom in.

Stora förseninger

Polisen i Väst meddelade strax efter klockan 17 att avspärrningarna hävts och att inget farligt föremål hade hittats. Ingen har kunnat gripas och en anmälan om  grovt olaga hot har gjorts. Vid 17.30-tiden kunde avspärrningarna i anslutning till stationen i Södertälje hävas. Även där kunde polisen konstatera att det rörde sig om ett falsklarm.

Vid 18-tiden kunde tågtrafiken komma igång igen, dock med stora förseningar till följd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

bombhot tåg

Mer i ämnet