Bombhotet mot MTR Express i februari var skrivet på kinesiska visar ett dokument som tidningen GT begärt ut. Foto: TT / GTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Bombhotet var på kinesiska

Publicerad

Bombhotet som i februari orsakade ett massivt tågstopp i tågtrafiken mellan Stockholm och Göteborg var skrivet på kinesiska. Den som hotade krävde att MTR Express skulle lägga ner sin verksamhet.

Det är GT som under tisdagen avslöjar att bomhotet som kom in till tågbolaget i början av februari var skrivet på kinesiska.

Tidningen har begärt ut brevet som innehåller fyra meningar på knagglig kinesiska och som verkar vara översatt genom Google translate.

Enligt GT står det ”Meddela svensk media att ni kommer stänga ner företagets verksamhet klockan 18 så kommer vi inte detonera”.

MTR Express har ett moderbolag med huvudkontor i Hong Kong. Företagets svenske vd, Johan Söör, säger till SVT Nyheter Väst att man stått i regelbunden kontakt med huvudkontoret sedan händelsen.

– Vi har stämt av med moderbolaget men vi har tillsammans kommit fram till att det inte finns någon särskild händelse som det här kan vara kopplat till, säger han.

Stora kostnader

Man har alltså fortfarande inget svar på vad bombhotet egentligen handlade om.

– Vi har hela tiden förlitat oss på polisens utredning men det har alltså inte framkommit något alls som kan förklara händelsen, säger Johan Söör.

Som vi tidigare berättat har en professor vid Kungliga tekniska högskolan, Bo-Lennart Nelldal, räknat ut att tågstoppet som orsakade massiva störningar kostade samhället runt hundra miljoner kronor.

Under en hel eftermiddag var det totalstopp i tågtrafiken mellan Göteborg och Stockholm och det var kaosartat på både Stockholms och Göteborgs centralstationer.

Polisens förundersökning har dock lagts ner. Polisens utredare Cecilia Närfors förklarade i samband med det att att man försökt spåra avsändarens IP-adress men att man misslyckats.

GT berättar att polisen även har försökt ta hjälp av Google då man misstänker att avsändaren har använt google translate för att översätta texten till kinesiska.

Läs också: Linnea satt fast på bombhotade tåget – evakuerades

Polisen fåordig

Idag vill utredaren inte kommentera ärendet ytterligare.

– Det stämmer att vi pratade med google men de kunde inte hjälpa oss, säger hon.

Hur ser ni på att hotet var på kinesiska?

– Det vill jag inte kommentera, säger Cecilia Närfors.

Enligt vd:n Johan Söör har händelsen inte påverkat bolaget nämnvärt.

– Vi hade gedigna säkerhetsrutiner redan innan den här händelsen, vi följde dem och vi fortsätter att följa dem framöver, säger han.

Enligt Johan Söör har inte bombhotet lett till minskad försäljning eller andra konkreta problem för företaget.

– Inte bortsett från själva dagen när det här inträffade, i ett sådant läge var vi måna om att ta hand om våra kunder och medarbetare, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

bombhot tåg

Mer i ämnet