Foto: TT/SVT

Borås Stad backar från beslut – efter föräldrarnas kritik

Uppdaterad
Publicerad

Borås Stad väljer en hårdare linje än Folkhälsomyndigheten och uppmanar nu grundskoleelever som har en coronasmittad familjemedlem att inte gå i skolan. Detta efter att påtryckningar från föräldrar fått kommunen att backa från ett tidigare beslut.
– Det är bra att de tar sitt förnuft till fånga, säger föräldern Sabine Böckman.

Det var under förra veckan som Borås Stad meddelade att grundskoleelever ska gå i skolan, trots att de har en familjemedlem som har fått sjukdomen covid-19 bekräftad. Beslutet väckte starka reaktioner från föräldrar som menade att det kunde utsätta andra elever och lärare för en onödig smittorisk.

– Jag tänkte att det var ett dåligt skämt, man blir ju förbannad, sa Sabine Böckman när SVT pratade med henne efter att hon fått reda på beslutet.   

Beslut omprövades

Men efter påtryckningar från föräldrar valde kommunen under fredagen att backa från sitt tidigare beslut och istället uppmana elever som har en coronasmittad familjemedlem att stanna hemma.

– Det har varit frågor från vårdnadshavare och personal som gjort att vi omprövat beslutet. Men också vårt eget omdöme, säger Pär Arvidsson Fäldt, grundskolechef, Borås Stad.   

Men då går ni ju samtidigt emot Folkhälsomyndighetens rekommendation. Varför gör ni det?

– Vi bedömer att det är ett relativt fåtal som är bekräftade med covid så detta har ingen större volymmässig betydelse.

För Sabine Böckman kom det nya beskedet som en positiv nyhet.

– Det var väldigt glädjande, säger hon. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet