Hör chefen för polisutbildningen om det första utmanande året. Foto: SVT

Högt tryck på polisutbildningen i Borås

Publicerad

Sedan polisutbildningen startade i Borås i år har det varit ett högt söktryck.

– Vi ser att Borås varit en eftertraktad studieplats, säger Anna Lipkin, handläggare på Rekryteringsmyndigheten.

Polisutbildningen i Borås startade i våren 2019. Totalt finns 144 platser i Borås, varav 72 är distansutbildning, och hittills har skolan lyckats fylla sina platser varje termin. Och efter att antagningsbeskeden skickats ut har myndigheten även sett att det varit en kö med studenter som vill byta till Borås.

– Borås är en väldigt populär skola, säger Anna Lipkin, handläggare på Rekryteringsmyndigheten.

Anna Lipkin

Högskolan i Borås lobbade redan 2000 om att få en polisutbildning. Men då förlorade högskolan kampen. Inte heller 2006 gick det vägen. Då la regeringen ner utredningen. Så högskolan skulle få vänta länge.

Snabb uppstart

2018 stod kampen om att få den eftertraktade utbildningen mellan Högskolan i Borås, Högskolan i Halmstad och Högskolan Väst. I juni samma år kom beskedet att polisen valt Borås. Och i början av juli tog regeringen det slutgiltiga beslutet. Bara ett halvår senare började de första studenterna sin utbildning i staden.

Ann-Charlotte Dalheim Englund är chef för polisutbildningen i Borås. Så här sammanfattar hon det första året på polisutbildningen.

– Det har varit väldigt, väldigt roligt och lika utmanande.

Hör henne och studenter om polisutbildningens första år i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.