Foto: TT

Borås kritiseras för låga löner

Uppdaterad
Publicerad

Borås håller inte måttet i personalfrågor. Stadens egna revisorer riktar skarp kritik i ny rapport.

– Det är en allvarlig kritik, säger revisionschef Ola Sabel.

Revisorerna har granskat samtliga nämnder och kommunstyrelsen. I sin rapport konstaterar de flera brister. Enligt revisorerna är bristerna så betydande att den förda personalpolitiken inte kan betraktas som ändamålsenlig.

Borås skolor

– Ser man till helheten ligger staden inte till bra lönemässigt, säger Ola Sabel.

Problem med rekrytering

Det här leder enligt revisorerna till att Borås löper stor risk att inte klara sin rekrytering i framtiden då konkurrensen om kompetent personal hårdnar. Det riskerar i sin tur möjligheten att nå kvalitet och effektivitet i verksamheterna.

Revisorerna menar också att det finns betydande brister i lönenivåer, löneutveckling, hållbart arbetsliv, förutsättningar för chefskap, förutsättningar för innovationer och till viss del även kompetensutveckling.

Kritik för låga löner

Revisorerna kritiserar kommunen för att tänka kortsiktigt kring löner. De menar att ambitionen att hålla nere lönerna för att hålla årets budget riskerar att ge högre kostnader på sikt.

– Om de man konkurrerar med har bättre löner så är det en viktig fråga. Vi har en låglönepolitik i staden. Effekterna är att man inte får inte den personal som är mest lämpad, säger Ola Sabel.

Revisorerna konstaterar också att kommunen allt mer tvingas till dyr inhyrning av personal inom bristyrken där personalomsättningen är hög.

– Vi vet ju också att det är en hög sjukfrånvaro. Man behöver att analysera om det finns något i personalpolitiken som kan påverka sjukfrånvaron, säger Ola Sabel.

Kostnadsfråga

Förslaget från revisorerna är att lönenivåerna måste höjas på många områden, som till exempel chefer, lärare och socialsekretare. Detta för att för att Borås ska kunna ge erbjuda konkurrenskraftiga anställningsvillkor och kunna rekrytera och behålla kompetent personal.

Svarar på kritiken

Socialdemokraten Ulf Olsson är kommunstyrelsens ordförande i Borås och han tycker att kommunen följer löneutvecklingen i närområdet.

– När det gäller lönefrågan så är det viktigt att vi följer andra kommuner och hur utvecklingen är, säger han.

Sedan är råder det brist inom många områden på utbildad arbetskraft. Det är en tuff situation för hela kommunsektorn i Sverige, säger Ulf Olsson, (S) kommunstyrelsens ordförande i Borås.

Han tycker att också kommunen gjort en del redan för att komma till rätta problemet.

– Vi gör en del justeringar. Vi har gjort särskilda satsningar de senaste åren, bland annat riktad mot socionomer. Sedan löser det ändå inte det rekryteringsproblemet med socionomer, eftersom där är det en akut brist just nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Borås skolor

Mer i ämnet