• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en lantbruksfastighet i Kungshult i Eslövs kommun. Alla i området uppmanas gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Sverige behöver ta in lärare från Finland för att lösa lärarbristen. Foto: TT

Flyger till Finland i jakt på lärare

Uppdaterad
Publicerad

Borås stad har inlett en intensiv jakt efter lärare. Nu flyger de till Åbo i Finland.
Med sig i bagaget har de löfte om bostad och bra löner.

Här kliver grundskolechefen på flyget mot Åbo.

”Starta ditt nya liv i Borås. Nu finns möjlighet att söka heltidstjänster”. Med de orden inleds jobbannonsen som Borås stad gått ut med i Finland. Tio finska lärare har nappat och Borås stad ser sin chans att anställa. Med grundskolechefen i spetsen flyger en grupp på måndag till Åbo. Lärarbristen i Sverige kan knappast bli tydligare.

– Det är svårare än på länge. De är färre som söker tjänsterna och alla har inte rätt behörighet, om de ens har behörighet, säger grundskolechefen Pär Arvidsson Fäldt.

Läs också: De kom från Finland för jobb i Sverige

Fler kommuner på jakt

Borås grundskolechef Pär Arvidsson Fäldt.

Det har gått fort från beslut till handling. I januari presenterades Borås plan, med 28 förslag på hur de ska gå tillväga för att säkra kompetent personal till stadens skolor. Som en del av den planen blickar de nu mot Finland.

– Vi har fått reda på att det finns många lärare i Finland som inte har jobb i dag. Har de jobb så är det ibland deltidsarbete, säger Pär Arvidsson  Fäldt.

Borås stad är inte ensamma. Andra kommuner är också på jakt. På grundskoleförvaltningen sitter HR-specialisten Lisa Wahlström upptagen i telefon. Det är Eskilstuna kommun som ringt upp. I slutet av mars åker de tillsammans med Örebro och Malmö kommun till Vasa i Finland för att arrangera en rekryteringsmässa. Konkurrensen har fått Borås stad att agera snabbt.

Var det viktigt att hinna före?

– Ja, det är det väl alltid. Är man först på banan så är man först, säger grundskolechefen Pär Arvidsson Fäldt.

Är det en konkurrens?

– Ja, det finns ju ett begränsat antal som är beredda att ta steget och flytta. Det är ändå ett stort steg.

En delegation från Borås reser till Åbo för att hitta lärare.

Det finns ett intresse bland finska lärare att flytta till Sverige och jobba. Det menar Anders Rusk som arbetar på undervisningssektorns fackorganisation i Finland, OAJ. Enligt honom lockas många finska lärare av att det individuella lönesystemet i Sverige, som ger möjlighet att förhandla om sin lön. I Finland följer lönerna ett centralt reglerat system där alla startar på en lägre ingångslön.

– Framförallt de yngre oerfarna lärarna kan tjäna mer i Sverige, säger Anders Rusk, internationell koordinator på OAJ.

Erbjuder bostad

Borås stad hoppas också att rätten till heltid ska vara ett skäl som väger till deras fördel. De kan även locka med boende. Tio lägenheter har gjorts i ordning i ett kommunalt serviceboende, som inte längre används.

– Det är tvårummare, för 5.000 kronor i månaden ungefär, som står till förfogande för de lärare som vi lyckas rekrytera, säger Pär Arvidsson Fäldt.

Samtidigt är det inte bara lärarbristen som satt Borås skolor i gungning. Staden hotas av viten på totalt elva miljoner kronor om de inte rättar till en rad brister i undervisningen och skolmiljöerna på flera skolor. Tidigare har Borås även fått kritik för låga löner av sina egna revisorer.

– Vi kommer inte att hymla med att Borås stad är i ett utsatt läge, säger Pär Arvidsson Fäldt.

Hur ska ni då locka finska lärarna att komma hit?

– Vi har startat ett arbete där det handlar om arbetsmiljön, högre lärartäthet men också högre löner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Borås skolor

Mer i ämnet