Iris och Staffan Carlén har varit testpiloter i projektet. Foto: SVT

Seniorer får låna surfplattor av Borås kommun – ska minska utanförskap

Publicerad

Är du över 75 år? Då kanske du inte tar del av den här nyheten online. Många äldre svenskar saknar nämligen dator eller telefon för att använda internet. I Borås testar nu kommunen ett nytt grepp för att minska det digitala utanförskapet. Där kan seniorer låna surfplattor utan kostnad. 

Hör varför kommunen satsar på utlåning av surfplattor och vad seniorerna själva tycker i klippet ovan. 

SVT rapporterade om beslutet att låna ut surfplattor till äldre redan i fjol. Men på grund av pandemin har utlåningen dröjt. Nu drar den i gång på allvar. 

De första surfplattorna släpptes på onsdagsmorgonen. Och på två timmar var de slut.  

– Det var ett otroligt stort tryck, säger Fredrik Arvevik, senorhälsokonsulent i Borås Stad. 

Många saknar dator 

Syftet med utlåningen av surfplattor är att minska det digitala utanförskapet. Så många som 400 000 svenskar över 65 lever i ett digitalt utanförskap, enligt en rapport från Folkhälsomyndigheten i slutet av 2018. Var femte person i åldersgruppen 65–85 år saknar en dator eller telefon för att använda internet. 

Surfplattorna ska delas ut i två år fram till och med slutet av 2022. Nästa gång som surfplattorna kommer att släppas är 1 februari.

Gratis att låna surfplattorna

Surfplattorna går till de som först hör av sig. Runt 350 plattor planeras att delas ut årligen. Projektet finansieras av statsbidrag som Borås Stad fått för förstärkningen av äldreomsorgen. Bidraget är på drygt 5 miljoner kronor. 

Det kostar inget att låna surfplattorna. Efter att ha lånat surfplattorna i tre år kan seniorerna få köpa loss dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.