Borås på värstalistan över ungdomsbrott

Uppdaterad
Publicerad

Fem av de hundra områden i Sverige med högst ungdomsbrottslighet ligger i Borås. Stockholm har bara ett område på listan.

När det handlar om brott som unga begår kvalar Borås in bland de mest problemfyllda städerna. Av de hundra bostadsområden i Sverige med högst ungdomsbrottslighet ligger fem stycken i Borås. Det kan jämföras med Göteborg, en fem gånger så stor stad, med sju områden på värstalistan. Och Stockholm som bara har ett.

– Jag tror det handlar om att man hittar en grupp där man känner sig hemma, och det behöver inte alltid vara en grupp där man känner sig trygg, säger Lina Sandberg som Västnytt träffar på utanför Bäckängsgymnasiet i Borås.

SVT kartlägger ungdomsbrottsligheten

– Man får säkert bekräftelse i gruppen, men kanske inte på något bra sätt, säger hon.

Stöld, våld, narkotikabrott och skadegörelse hör till de vanligaste brotten som unga begår, och i en ny kartläggning av vart i Sverige unga dömda för brott bor nånstans, finns fem av de hundra värsta områdena i Borås.

– Det är mycket droger i Borås just nu och det hänger nog ihop med brottsligheten, att de hittar på mer kriminella saker då, säger Oscar Öjerhed som också han går på Bäckängsgymnasiet.

Ungdomspolis inte förvånad

En bit därifrån, i bostadsområdet Trandared, finns ett av de områden med högst andel ung kriminalitet i Sverige. Med på hundravärstalistan finns också Fristad norr om centrum, en del av Hässleholmen, en del av Hulta och en del av Kristineberg.

– Ur ett landsperspektiv blir jag lite förvånad angående Stockholm, säger Per Torstensson som jobbar på ungdomspolisen i Borås.

Däremot är han inte lika förvånad över statistiken i sin egen stad. En anledning till att ungdomsbrottsstatistiken är hög i  Borås, menar han, beror på mängden insatser polisen gjort för att få fast brottslingar.

Men också i polisens siffror, från ”Trygghetsundersökningen 2011”, kan man se att andelen unga brottslingar faktiskt blir fler i Borås.

– Det är självklart jätteallvarligt, det är inte hanterbart som det är nu egentligen. Det krävs otroliga resurser från många intressenter, inte bara polisen, för att få bukt med det här, känner jag, säger Per Torstensson.

Men vad Borås jämförelsevis höga siffror beror på vet han inte.

– Det är en jättesvår fråga och hade jag svaret på den hade jag nog inte suttit här som enkel polis.

”Utanförskap i alla samhällsgrupper”

Däremot tror Per Torstensson att samhället skulle ha stor nytta av att man kämpade ännu hårdare med att göra någonting åt utanförskapet.

– När man pratar om utanförskap knyts det ofta till invandrarfrågan. Men vi har utanförskap i alla samhällsgrupper här, och i alla områden. Vårt absolut största mål måste bli att fånga upp de här ungdomarna mycket tidigare än vi gör nu.

I kartläggningen, som SCB gjort åt Sveriges Television, delades hela landet in i små områden med ungefär tusen personer i varje. Sedan kollade man hur stor del av 15- till 19-åringarna där som straffats för brott. En del av Hässleholmen fanns med på värstalistan, men samtidigt sticker en annan del av Hässleholmen ut positivt och finns med bland de hundra områden där andelen brottsdömda unga minskat mest.

– Jag blir inte förvånad för vi tycker att vi ser en väldigt positiv utveckling på Hässleholmen och att det har varit förhållandevis lugnt där. Det är en bild vi delar med våra samverkanspartners som polis, bostadsföretag och så vidare, säger Stina Svensson, områdeschef socialtjänsten stadsdel Öster i Borås.

Utanför Bäckängsgymnasiet träffar Västnytt också på Daniel Lyngsaa Larsson som går på skolan, och han får frågan vad han tror det är som gör att en del unga hamnar i kriminalitet.

– Jag har gjort lite halvkriminella saker i mitt liv också, det förnekar jag inte, säger han.

– Men jag har hållit det på låg nivå därför att jag tycker det är fel att bryta mot lagen. Men man får en speciell känsla när man gör något man inte får. En reaktion som säger att när jag inte får göra det, då vill jag göra det ännu mer.

Fakta

De 30 områden som hade högst andel dömda 2011.

(Kommun inom parentes)

Borås 35, Trandared-skolan (Borås) 23,9 procent

Sofielund 5 (Malmö) 23,5 procent

42 Erikberg (Uppsala) 22,2 procent

Landskrona 3 (Landskrona) 20,7 procent

Eriksfält (Malmö) 7 20,6 procent

Hyllie 5 (Malmö) 20,2 procent

Landskrona 17 (Landskrona) 20,0 procent

Fosie 14 (Malmö) 19,6 procent

Luleå 15 (Luleå) 19,4 procent

Simrishamn 2 (Simrishamn) 19,2 procent

S:t Pauli 10 (Malmö) 19,1 procent

Sydv bäckby (Västerås) 19,0 procent

Luleå 1 (Luleå) 18,9 procent

Boden 8 (Boden) 18,8 procent

Höganäs 5 (Höganäs) 18,8 procent

Töre (Kalix) 18, 6 procent

Luleå 14 (Luleå) 18,5 procent

Böleå (Umeå) 18,5 procent

Väsbyskogen (Upplands Väsby) 18,3 procent

Kungälv 9 (Kungälv) 18,2 procent

Husie 3 (Malmö) 18,0 procent

18 Fålhagen-Östra station (Uppsala) 17,9 procent

Kävlinge Söder (Kävlinge) 17,7 procent

Klippan 6 (Klippan) 17,7 procent

Landskrona 4 (Landskrona) 17,6 procent

53 Södra Nyby (Uppsala) 17,6 procent

Västra Skrävlinge 10 (Malmö) 17,6 procent

Mesta S-Berga (Eskilstuna) 17,6 procent

Brynäs 3 (Gävle) 17,3 procent

Hageby NV (Norrköping) 17,3 procent

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT kartlägger ungdomsbrottsligheten

Mer i ämnet