• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en byggnad i Pajala kommun vilket skapar en kraftig rökutveckling. Alla i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

  • Viktigt meddelande:

    Det brinner i en lantbruksfastighet i Kungshult i Eslövs kommun. Alla i området uppmanas gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Borås åkte till Finland för att försöka värva lärare Foto: TT

Borås sökte finska lärare – ingen anställdes

Publicerad

Borås stad flög till Finland för att ragga lärare. Men resultatet så här långt är skralt. Ingen finsk lärare har anställts.
– Resultatmässigt kunde man hoppas på lite bättre, säger Pär Arvidsson Fäldt, chef för grundskolan i Borås.

I flera reportage har vi berättat om Borås försök att minska lärarbristen genom att importera lärare från Finland. I våras flög kommunen över till Åbo. Målet var att locka arbetslösa finska lärare till Sverige.

När Borås delegation var i Åbo fanns intresse från ett tiotal lärare. Men när höstterminen nu drar i gång så har ingen finsk lärare anställts. Pär Arvidsson Fäldt är chef för grundskolan i Borås Stad och var själv med på rekryteringsresan i Åbo.

– Två var jätteintressade, men fick andra jobb och ville avvakta på grund av familj, säger han.

Var det rätt sätt att använda skattebetalarnas pengar?

– Det tycker jag. Vi gör något helt nytt här. Det är andra kommuner som följer efter.

LÄS MER: Flyger till Finland i jakt på lärare

Stänger inte dörren

För att kunna knyta lärare från Finland till sig så utlovade Borås stad boende till de lärare som nappade. I ett gammalt servicehus i Sjöbo ordnade kommunen lägenheter. Finska lärare var också över i Borås för att titta på kommunens skolor och det tänkbara boendet.

Trots att resultatet varit skralt så här långt så stänger inte Pär Arvidsson Fäldt dörren till fler försök i framtiden. Planer finns på att åka iväg till en rekryteringsmässa i Vasa. I Vasa finns nämligen en svenskspråkig lärarutbildning. Och om det blir av så har Borås dragit lärdomar från första försöket.

– Det krävs relativt mycket för att bryta upp och flytta. Det ska vara en rätt attraktiv miljö. Det är inte så lätt att ordna det i en handvändning, säger Pär Arvidsson Fäldt.

”Kul att träffa finska lärare”

Pär Arvidsson Fäldt tycker också att det varit givande att träffa finska lärare.

– Det var kul att träffa finska lärare och få ett ganska omfattande samtal med dem om hur de ser på sin yrkesroll och vad deras förväntningar på ett jobb är.

LÄS MER: Finska lärare besöker Borås

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer