Med anledning av den tuffa coronavåren med för lite skyddsutrustning vill Borås styrande majoritet nu satsa på att bygga upp ett lager av nödvändigheter i kristid. Foto: SVT/Martina Holmberg/TT

Borås styre gör miljonsatsning på krisberedskap

Publicerad

Budgeten för 2021 i Borås stad är präglad av coronapandemin. Efter att ha kämpat under en vår utan tillräckligt stort lager av skyddsutrustning väljer nu den styrande majoriteten att satsa på krisberedskap. De avsätter sex miljoner kronor i sin budget.

Konkret handlar det om att samverkanspartierna (S, C, L och MP) i Borås vill bygga en lagerlokal där man kan samla till exempel skyddsutrustning inför en framtida kris.

– Erfarenheterna från den nuvarande krisen med pandemin visar att vi behöver bygga upp en beredskap för olika typer av kriser, säger Ulf Olsson (S), kommunalråd.

Har staden varit dåligt förberedd?

– Ja, det skulle jag definitivt säga, det har vi gemensamt med hela Sverige och världen.

90 miljoner på skyddsutrustning

Under året har Borås stad köpt in ett lager av skyddsutrustning som ska räcka i tre månader. Kostnaden väntas uppgå till upp emot 90 miljoner kronor.

Satsningen på ett krisberedsskapslager välkomnas även av oppositionen.

– Den här frågan har vi lyft tidigare under året och vi har inga synpunkter på det. Vi får se om sex miljoner kronor är tillräckligt. Det får vi utvärdera allt eftersom, men pandemin har visat att det finns ett behov av att stärka upp, säger Anette Carlsson (M), oppositionsråd.

Oklart vad som ska lagras

Pengarna som läggs undan i budgeten ska användas till att bygga upp lagerbyggnaden. Exakt vad den ska fyllas med är däremot inte skrivet i sten.

– Vi kommer ju troligtvis att ha skyddsutrustning över när coronapandemin väl är över och då kommer vi ju kunna lagra det där. Men vi vet ju inte vad nästa kris är. Det kan ju vara en naturkatastrof istället och därför måste vi resonera oss fram till vad vi behöver lagra och vad som är rimligt. Vi måste tänka brett, säger Ulf Olsson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se Lena Hallengren, socialminister, berätta om läget. Foto: SVT

Andra satsningar i mitt-S-samverkans budget

Visa

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden

Får ytterligare 8,5 miljoner kronor för att öka måluppfyllelsen i gymnasieskolan och vuxenutbildningen.

Äldreomsorgen

Det riktade statsbidraget till landets kommuner innebär att Borås Stad kan satsa 42,5 miljoner kronor på att stärka och utveckla äldreomsorgen. Mitt-S förslag är att det bland annat ska gå till att öka bemanningen och minska stressen i hemtjänsten.

Skolbyggnationer

Investeringsbudgeten för 2021 ligger på 683 miljoner kronor exklusive utbyggnad av nya industri- och bostadsområden. Av de 683 miljoner kronorna går en stor del till om- och tillbyggnader av Borås Stads skolor, men också till nybyggnationer. I den framtida stadsdelen Gässlösa ska en ny skola byggas och för det avsätts 73 miljoner kronor i 2021 års budget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet