Foto: Moa Carlsson / Fredrik Sandberg / TT

Borås vill ha polishögskola

Uppdaterad
Publicerad

En av regeringens två nya föreslagna polishögskolor kan hamna i Borås. Ansökan lämnas in under tisdagen, och är också den enda ansökan från Västra Götaland som lämnas in.

Regeringen vill ha fler poliser. 10.000 fler om man ska vara exakt. Och för detta kommer det krävas fler polisutbildningar.

Dessa ska enligt regeringens önskan ligga i västra och södra Sverige, då vi redan har polisutbildningar i Stockholm, Umeå och Växjö.

Högskolan i Borås är enda sökanden från Västra Götaland, och man har stora förhoppningar på att få den prestigefyllda utbildningen till sitt lärosäte.

LÄS MER: Politisk enighet om polishögskola till Halmstad

– Vi är duktiga på professionsutbildningar, vi utbildar ingenjörer, sjuksköterskor och lärare. Det här blir en naturlig utveckling för oss, säger prorektor Jörgen Tholin till SVT Väst.

Ska samarbeta med Göteborgs universitet

Redan i våras började Borås Stad, Högskolan i Borås, Studentkåren i Borås och Polismyndigheten i Borås samtala kring hur Borås skulle kunna bli en kandidat för polisutbildningen.

Nu är förslaget klart och ska på tisdag skickas in till polismyndigheten, som fattar beslut kring vem som får polisutbildningen.

– Borås är västsveriges näst största stad. Nära till många, stort upptagningsområde. Det är ett bra ställe att ha polisutbildningen på, säger Jörgen Tholin.

Dessutom ska Högskolan i Borås samarbeta med Göteborgs universitet, bland annat ska lärare från GU utbilda på den nya polishögskolan.

– Göteborgs universitet är våra bästa kompisar när det kommer till det här, säger Jörgen Tholin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.