Polisstudenter en del av Halmstad? Ja, om kommunen får bestämma. Foto: TT/SVT (montage)

Politisk enighet om polishögskola till Halmstad

Publicerad

Moderata riksdagspolitiker sällar sig nu till kören: Placera nya polisutbildningen i Halmstad.
– Det är brådskande, säger Jörgen Warborn (M).

Halländske riksdagsledamoten Hans Hoff (S) har tidigare varit ute och argumenterat för att Halmstad ska få en av två nya polishögskolor.

LÄS MER: 10 000 nya poliser och två nya utbildningar

Moderat riksdagstrio från Halland: Jenny Petersson, Jörgen Warborn och Michael Svensson,

Nu sällar sig moderaterna på den halländska riksdagsbänken till samma linje. I en motion till riksdagen för de fram alla fördelar med att lägga polisutbildningen i Halmstad.

– Vi är rätt överens politiskt i Halland om att Halmstad är ett bra val för en polisutbildning, säger Jörgen Warborn (M) som skrivit motionen tillsammans med partikollegorna Jenny Petersson och Michael Svensson.

”Poliser till västra Sverige”

Polisutbildningen skulle kunna dra nytta av både Halmstad högskola och Halmstad garnison, tycker de. På garnison finns tillgång till bland annat skjutbanor och områden för fordonsövning. Även Halmstads läge med goda kommunikations förs fram på plussidan.

Vad skulle Halmstad som ort vinna på att få en polisutbildning?

– Det skulle bland annat säkra försörjningen av bra poliser till Halland och västra Sverige, säger Michael Svensson (M).

”Brådskande”

Bollen ligger nu närmast hos rikspolischefen Dan Eliasson som ska lägga fram förslag till regeringen. Halmstad kommun, Länsstyrelsen i Halland och Högskolan i Halmstad har tidigare uppvaktat rikspolischefen i frågan.

LÄS MER: Halmstad vill ha ny polisutbildning

När ett besked kommer är oklart.

– Det är brådskande. Vi behöver trygga så att vi får tillräckligt med poliser ut i verksamheten, säger Jörgen Warborn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer