Mannen som fått djurförbud lämnade hunden i en stängd bil i solen. Bilen och hunden på bilden har ingenting med händelsen att göra. Foto: TT

Boråsare får djurförbud

Publicerad

Mannen lämnade hunden bunden i en bil med stängda rutor. Utomhus var det 22 grader varmt och sol. Nu förbjuder Länsstyrelsen mannen att ha hand om djur.

Det var i maj 2016 som hunden lämnades bunden i en bil på en parkering i Borås kommun medan ägaren var på jobbet. Händelsen anmäldes av förbipasserande, som tog ut hunden ur bilen och gav den vatten.

Mannen uppgav att han rastade hunden på sin frukostrast och lunchrast, och bundit fast hunden för att den inte skulle förstöra något i bilen. Han reflekterade inte över att det kunde bli för varmt i bilen.

Länsstyrelsen bedömer att mannen misshandlat djuret och att det finns en risk att händelsen skulle kunna upprepas. Han förbjuds därför att skaffa, äga och att ha hand om djur, oavsett sort.

En person som har misshandlat ett djur, dömts för djurplågeri eller allvarligt försummat tillsyn eller vård av ett djur ska förbjudas att ha hand om djur. Förbudet kan gälla alla djur, eller ett särskilt slags djur.

Den som har fått djurförbud får vara i närheten av djur, men inte ha ansvar för dem. Det innebär att personen varken får mata, rasta eller transportera djur.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer