I Borås har kommunen ändrat flera saker kring skolmaten på grund av pandemin. Det handlar om skärpt hygien, längre avstånd i serveringen, färre elever kring borden och längre öppettider. Dessutom har Borås minskat på salladsutbudet för att lätta på trängseln.
– Ofta är salladsbuffén lite av en flaskhals. Vi har ofta kanske tio, tolv sorter att välja på och då blir det att man måste stanna och välja vilken sallad man vill ha. Då tar det tid och det blir trängsel, säger Magnus Bagge, verksamhetschef för kost och lokalvård i försöka och grundskola i Borås Stad.
Iman Iman går i femman på Viskaforsskolan och ser också en fördel med minskade salladsutbudet.
– Då är det inte en massa personer som tar grönsaker. Det blir färre som tar och då smittar man inte.
Ser risk med minskat utbud
På Livsmedelsverket ser man en risk med ett minskat salladsutbud. Ulrika Backlund är dietist på Livsmedelsverket. Hon berättar att skolmaten kan stå för hälften av alla grönsaker som barn får i sig på en dag.
– Grönsaker är så nyttigt för kroppen. Om det blir mindre att välja på i salladsbuffén och barn äter mindre av grönsakerna så ser vi att det kan göra stora skillnader för barnens hälsa, säger hon.
Och det kan slå olika beronde på hur barnen äter hemma i familjen. Om skolmaten förändras kan det slå hårdare mot de barn som äter sämre hemma, menar hon.
– Då kan deras hälsa påverkas mer än för de barn som äter bra hemma.
Väljer pizzasallad
Magnus Bagge på Borås Stad förklarar att kommunen bara skurit ner på utbudet, inte på mängden grönsaker.
– När vi minskar utbudet så försöker vi att välja så att de mest populära sorterna finns kvar, som pizzasallad eller rivna morötter, säger han.
Hör vad femteklassarna på Viskaforsskolan tänker om skolmaten i klippet ovan.