Se hur det går till när Rinmansgymnasiet producerar matlådor. Foto: Albin Aghamn

Så får distansstudenterna på gymnasiet i Eskilstuna skolmat

Uppdaterad
Publicerad

I skolköket på Rinmangymnasiet i Eskilstuna produceras matlådor till de elever som studerar på distans. Fem lådor per vecka till de elever som lagt en beställning.

– Det blir mycket bulgur och ris, säger arbetsledaren Johan Grankvist.

Alla elever har rätt till skolmat och på de tre kommunala gymnasierna i Eskilstuna, Rinmansgymnasiet, St Eskil och Rekarnegymnasiet, har elever möjlighet att hämta ut frysta matlådor som producerats i skolköket.

Den som har gjort en beställning kan hämta ut fem matlådor i en påse, innehållandes fem olika rätter.

När SVT är på besök packar man bulgur med morotsgryta som lagats dagen innan.

Ingen potatis

Några potatisrätter lagas inte på grund av knölens dåliga egenskaper vid frysning och tining och fläsk väljs bort för att matlådorna ska fungera till alla elever.

I början av pandemin gjorde man matlådor som förslöts för hand. Sedan en tid tillbaka har Johan Grankvist och hans personal lånat in en vacmaskin från omsorgsförvaltningen som underlättar arbetet. Den lägger en plastfilm över lådan för att innehållet ska hålla sig fräscht.

”Inte tillräckligt med plats”

Det är långt ifrån alla elever som vill ha matlåda – på gott och ont för personalen i skolköket.

– Vi har inte tillräckligt med plats för att förvara matlådor om alla skulle ha beställt mat, men på något sätt hade vi löst det också, säger Johan Grankvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.