Kostchefen Lina Sjöberg om att många gymnasieelever väljer bort skolmaten under pandemin. Foto: Albin Aghamn

Eskilstunaeleverna ratar skolans matlådor

Uppdaterad
Publicerad

Elever som går på de kommunala gymnasieskolorna i Eskilstuna och som pluggar på distans har möjlighet att hämta fem matlådor i veckan för att kunna ta del av skollunchen. Men det är långt ifrån alla elever som utnyttjar tjänsten.

Före pandemin serverade de tre kommunala gymnasieskolorna i Eskilstuna sammanlagt omkring 2 500 portioner skolmat varje dag. Under pandemin är det istället runt 530 portioner som äts. Det inkluderar den mat som serveras i matsalen och som äts av de elever som av olika skäl behöver vara i skolan.

De matlådor som produceras i skolköken och som elever kan hämta uppskattas av en del, men ratas av desto fler.

Restaurangmat i våras

Under fem veckor i våras infördes en typ av takeaway-system i Eskilstuna kommun för att gynna restaurangnäringen. Elever kunde äta på anslutna restauranger i Eskilstuna och kommunen stod för notan. Uppemot 70 procent av eleverna använde tjänsten. Betydligt fler än de som väljer skolkökets hämtmat.

Uppskattningsvis äts ett hundratal matlådor varje dag, berättar kostchefen Lina Sjöberg. Något hon har dubbla känslor inför.

– Det är bra att eleverna tar hänsyn till rekommendationerna och inte använder kollektivtrafiken, vilket de behöver göra för att hämta sina matlådor, men samtidigt vill vi ju att de äter mat så att de orkar studera.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.