Boråsforskare: Stor okunskap om våld mot män i nära relationer. Foto: TT

Boråsforskare: Stor okunskap om våld mot män i nära relationer

Uppdaterad
Publicerad

Det saknas forskning om våld mot män i nära relationer eftersom majoriteten som utsätts är kvinnor. Nu efterfrågar en forskare från Borås fler studier på ämnet.

– Vi vet för lite om män som utsätts för våld i nära relationer. Det är betydligt mer vanligt att kvinnor drabbas men det finns ett mörkertal bland männen och dem behöver vi bli bättre på att hantera, säger Claes Ekenstam, psykoterapeut och docent i idéhistoria vid Högskolan i Borås.  

Ekenstam har precis avslutat ett forskningsprojekt på uppdrag av Norska Barne, ungdoms- og familiedirektoratet, Norges motsvarighet till Socialdepartementet, där han tillsammans med två andra forskare från Norge kartlagt män som utsatts för våld i nära relationer.

Nyansera bilden

I Norge har man sedan tidigare ett riksdagsbeslut om att män och kvinnor ska erbjudas samma typ av hjälp och hanteras på samma sätt vid våld

Claes Ekenstam, docent i psykoterapeut och docent i idéhistoria vid Högskolan i Borås. Foto: Privat

i nära relationer, något sådan beslut finns däremot inte i Sverige.

– Vi måste nyansera bilderna av att det alltid är män som slår, för det finns också män som blir slagna, våldtagna eller psykiskt misshandlade och förövarna kan vara både män och kvinnor, säger Claes Ekenstam.

Intervjuade utsatta män

Som en del i forskningsprojektet intervjuade Ekenstam män som blivit utsatta för sexuellt våld. Männen berättade om grova övergrepp som lett till depression, ångest och självmordstankar.

Vissa av männen hade också drabbats av traumaspecifika symptom som behöver behandlas över lång tid.

Gemensamt för flera av männen är att det tog lång tid innan de sökte hjälp eftersom de var rädda för att de inte skulle bi trodda.

– Det är den tuffaste forskningen jag varit involverad i. Det var fruktansvärda händelser som vissa av männen berättade om. En man hade levt med händelserna i 35 år utan att prata om det, säger Claes Ekenstam.

Bättre hantering av trauman

En av slutsatserna i studien är att kunskapen om våldet och dess effekter inom vård, omsorg och polis behöver stärkas. Ett arbete som Norge i nuläget är mycket bättre på att hantera än vad vi är i Sverige.

– Vården i Sverige måste bli bättre på att hantera trauma och också på att ställa frågor som kan vara känsliga att ställa. Många män som drabbas upplever att det är stort att någon bara lyssnar på dem och förstår, det blir en form av upprättelse för vissa.

I Norge har man också fler ställen än i Sverige där man kan ta emot män som utsatts för incest och sexuella övergrepp.

– De jag pratade med hade fått väldigt bra hjälp, särskilt på de incestcentra där allt fungerat bra. Några var klart traumatiserade män och hjälpen hade räddat livet på dem, säger Claes Ekenstam.

Forskningsprojektet

I forskningen har även Jørgen Lorentzen och Marianne I. Lien deltagit.

Forskningen har varit uppdelad i tre delar:

  • En litteraturgenomgång av tidigare norsk forskning,
  • En enkätundersökning om kunskap om hjälp- och stödresurser,
  • En intervjustudie med 30 män som varit utsatta för olika typer av våld i nära relationer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.