Tomas Stakeberg Jansson, lokalpolisområdechef i Borås. Foto: SVT

Boråspolisen jobbar aktivt mot radikala islamister

Uppdaterad
Publicerad

Kunskapen om de våldsbejakande extrema islamisterna i Sverige är ofta låg på lokal nivå. Men det finns undantag. I Borås har polisen satsat på att arbeta mot den här gruppen och man har lärt känna den våldsbejakande miljön väl.

– Det är ju farliga grupper som vill hota demokratin och kan ju faktiskt utgöra ett hot mot liv och hälsa. Om vi inte jobbar mot detta så kan det växa. Och det är en stor risk att ta, säger Tomas Stakeberg Jansson, lokalpolisområdechef i Borås.

Boråspolisen uppskattar att det finns ett hundratal individer i Sjuhäradsbygden orienterade mot våldsbejakande extremism och en majoritet av dem är radikala islamister. Två poliser jobbar sedan två år heltid mot de våldsbejakande grupperingarna.

Våldsbejakande extremism

LÄS MER: Kommuner saknar information om Säpos utpekade extremister

Metoderna som poliserna använder bygger mycket på kontaktskapande i och runt den extrema miljön, underättelseinsamling och kartläggning. De håller också kontakt med familjer och anhöriga till de radikaliserade personer som rest till krigszoner för att strida. Från Borås handlar det om ett tiotal.

– Jag skulle säga att vi har en väldigt god kunskap om de radikala miljöerna i Borås, konstaterar Tomas Stakeberg Jansson.

LÄS MER: 2016 varnade polisen: 100 IS-anhängare i Borås

Har tipsat SÄPO 

Boråspolisen har också kunnat tipsa SÄPO om personer som varit på väg att åka till IS och man har identifierat familjer som velat skicka sina ungdomar till IS.

-Ja, vi har sett hur man sätter ett tryck på sina ungdomar att åka iväg och kriga för IS.

Viktigt att få in ungdomarna i bra verksamhet

Boråspolisen är också mycket aktiva för att sprida information och kunskap till kommuner och andra myndigheter som måste samarbeta i det förebyggande arbetet.

– Jag har förstått att vi satsat mer resurser än andra gjort. Och jag känner att vi får tillbaka varenda satsad timma på det här.

Marilyn från Sjuhäradsområdet var fånge hos IS. Boråspolisen har riktat kritik mot hur hon har omhändertagits efter att hon kommit hem till Sverige. Foto: SVT

Och jag tror också att som det ser ut i Borås ser det ut i hela Sverige om man skrapar på ytan, säger Tomas Stakeberg Jansson.

Varför är det viktigt att jobba mot de här grupperna?

– Risken är att vi får terrorattentat om vi inte jobbar med det. Vi får en ökad radikalisering. Vi måste kunna vända det och det gör vi om vi jobbar aktivt i tidigt skede. Något som kommunen också måste jobba med, hitta sätt att få ungdomar att glida från radikalisering in i bra verksamhet.

LÄS MER: Boråspolisens kritik: Flickan som var fånge hos IS får inget stöd

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsbejakande extremism

Mer i ämnet