Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det hände så fort allting, vi satt ute i bilen när det kom. Först började det regna lite, sedan mer och mer regn och till slut gick det inte att se genom rutan, säger Gabriel Amnehed som var ute och körde när ovädret slog till på torsdagen. Foto: Anna Gustavsson/Gabriel Amnehed

Kraftigt oväder i Västsverige – här blåser taken bort i Töreboda

Uppdaterad
Publicerad

Ett häftigt oväder med åska, skyfall och hårda vindar drog fram i Västsverige på torsdagseftermiddagen. Tågtrafiken mellan Göteborg och Stockholm kommer att dras med förseningar i dagar framöver efter en nedriven kontaktledning i Töreboda.

Töreboda kommun drabbades särskilt hårt av ovädret där träd fälldes och husdelar slets iväg med vinden. En bit av ett tak rev ner en elledning och skapade stopp i tågtrafiken mellan Göteborg och Stockholm.

Trafiken mellan Skövde och Töreboda beräknas kunna återupptas på tisdag i nästa vecka och hela stambanan kan räkna med förseningar och inställda tåg de närmaste dagarna.

– Elfelet påverkar trafiken fram tills det är åtgärdat och det innebär förseningar på minst två timmar på sträckan Stockholm-Göteborg hela helgen, säger Martina Nord, presskommunikatör på SJ till SVT Nyheter Väst.

”Kände hur bilen nästan lyfte”

Gabriel Amnehed var ute och körde bil med en kompis i Töreboda när ovädret slog till på torsdagen.

– Det hände så fort allting, vi satt ute i bilen när det kom. Först började det regna lite, sedan mer och mer regn och till slut gick det inte att se genom rutan, säger han

På en camping fångade Gabriel bilder på en husvagn som blåst omkull av vinden, bortblåsta tak och husdelar längs med vägarna.

– Det är konstigt, känns som något man bara ser på TV från USA eller så.

Minskar i styrka

I takt med att ovädret rör sig österut har vinden mojnat och den åskvarning som SMHI utfärdade på torsdagen plockades bort under natten.

-Det har varit som värst under kvällen. Om vi blickar över natten så ser vi att det har lugnat ner sig, när det gäller åskan i alla fall. Det är fortfarande kraftiga skurar här och var, säger Ulrica Sievert, meteorolog vid SMHI.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.