Så här såg det ut över Öckerö hamn under torsdagskvällen Foto: Erika Åkesson/LäsarbildVisa alla (4)
Visa alla (4)

SMHI vädervarnar för åskoväder torsdag kväll

Uppdaterad
Publicerad

Mörka åskmoln rör sig in över den svenska västkusten under torsdagseftermiddagen. SMHI varnar för störningar i elförsörjningen och översvämningar i delar av landet.

Från Lysekil i norr, till Falkenberg i söder och hela vägen in över Västergötland har SMHI utfärdat en gul åskvarning för torsdag eftermiddag och kväll.

– Kraftiga regn- och åskskurar är på väg att dra in över västkusten, säger meteorolog Erik Höjgård-Olsen.

Regnmängderna och förekomsten av åska kan dock variera då det rör sig om lokala fenomen. Det finns i nuläget ingen skyfallsvarning, men uppemot 20 millimeter regn kan lokalt falla på sex timmar.

”Unvik höga punkter”

Åska och kraftigt regn kan bland annat leda till översvämningar både på vägar och hemma i källaren. Det finns även risk för att bränder uppstår och att elförsörjning och tågtrafik påverkas.

– Var uppmärksamma på vädret. Om man ser att det åskar bör man undvika att vara på den högsta punkten på en plats. Om man inte måste vara ute och springa så rekommenderar jag att man går in och njuter av skådespelet i stället, säger Erik Höjgård-Olsen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det finns en rad saker att tänka på för att skydda sig när det åskar. Foto: TT

Väderutveckling som kan medföra konsekvenser för samhället, vissa risker för allmänheten samt vissa skador på egendom och miljö. Störningar i en del samhällsfunktioner är förväntade. Lokala variationer kan förekomma, därför kan särskilt utsatta miljöer, personer och enskilda fastigheter drabbas av allvarliga skador. Enskilda personer eller grupper som är särskilt känsliga kan också drabbas allvarligt.

Vad ska du göra?

Allmänheten bör ha ökad uppmärksamhet avseende förväntad väderutveckling samt vidta förebyggande åtgärder om man bor eller vistas i utsatta områden eller på annat sätt tillhör en riskgrupp.

Källa: SMHI

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer