Bilden är från ett tidigare tillfälle. Foto: Arkivbild

Bostadsbyggandet i Göteborg har avtagit

Uppdaterad
Publicerad

Enligt en ny byggprognos så kommer det byggas färre bostäder i Göteborg men desto mer i kranskommunerna.

Byggnadsnämnden i Göteborg, märker dock inte av att bostadsbyggandet skulle avta – snarare tvärtom.

Sveriges byggindustri har gjort en konjunkturprognos som visar att bostadsinvesteringarna minskar med tio procent nästa år jämfört med 2018.

– Den investeringstillväxt som tog fart under 2015 håller på att kylas av. Har regeringen någon plan för att motverka ett konjunkturfall – eller slarvar man bort chansen att rusta Göteborg för 600 000 invånare år 2025? säger Anna Lönn Lundbäck, regionchef, Sveriges byggindustrier, i ett pressmeddelande.

”Fortsatt uppgång”

Men enligt Emmali Jansson (Mp) ordförande för byggnadsnämnden i Göteborg, märker de i dagsläget inte av att det skulle byggas färre bostäder i Göteborg – snarare tvärtom.

– Det behövs fortfarande väldigt många bostäder i Göteborg. Det byggs också mycket och vi ser fler och fler projekt som byggstartas och är igång, vi har 20 000 bostäder som är igång i dagsläget. Det vi ser är en fortsatt uppgång i kommunen, säger hon.

Hon berättar att de jobbar hårt för att råda bot på bostadsbristen.

– Vi vet att bostadsbyggandet påverkas av konjunkturen och ser bland annat till att det ska komma fler hyresrätter som inte är lika konjunkturkänsligt. Vi har inte märkt av att det skulle avta i bostadsbyggandet. Vi får följa upp och se vilken prognos som faller in, säger Emmali Jansson.

Byggs fortfarande i kranskommuner

Enligt pressmeddelandet så satsar man däremot på infrastrukturen, något som ökar konkurrenskraften och också kan bidra till ökat bostadsbyggande i hela Västsverige.

– Det byggs fortfarande mycket i kranskommuner som Mölndal, Kungälv och Partille. En fungerande arbetspendling gör fler platser attraktiva att bygga på, menar Lundbäck.

Konjunkturrapporten som kommer två gånger per år visar en nedgång på trettio procent av nyproduktion i hela landet sedan konjunkturstoppen 2017.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.