Foto: TT

Bostadspriser i Göteborg väntas öka

Publicerad

Efter flera månader av fallande bostadspriser visar nu nya siffror från Svensk mäklarstatistik att den utvecklingen kan vara på väg att vända.

På onsdagen kom de senaste mätningarna från Svensk mäklarstatistik, som visar att priserna på bostadsrätter i centrala Göteborg har vänt uppåt igen. Samtidigt fortsätter priserna att falla på bostadsrätter och villor i övriga Göteborg.

City går före i utvecklingen

Enligt Sven-Erik Kristensen, regionchef på mäklarfirman Bjurfors Göteborg tyder statistiken på att marknaden har vaknat till liv igen.

– Det är ganska väntade siffror. Det vi ser nu är att utbudet på bostadsrätter minskar, och då ökar priserna. Och den här trenden kommer att sprida sig till de yttre delarna av Göteborg också. Men city kommer alltid först, säger Sven-Erik Kristensen.

Amorteringskravet fick betydelse

Sett över hela Västra Götaland har bostadsrättspriserna sjunkit med 3,9 procent det senaste kvartalet, och när det gäller villor har nedgången legat på 2,4 procent. Av de tre storstadsregionerna i Sverige är det Göteborg som har gått sämst på bostadsmarknaden under årets första månader. Den utvecklingen verkar nu vara på väg att vända.

– Det vi kunde se under januari och februari var att många säljare var ivriga att bli av med sina villor och bostadsrätter innan amorteringskravet, som trädde i kraft den 1 mars. Vi såg egentligen samma utveckling i samband med 2016 års amorteringskrav, säger Sven-Erik Kristensen.

Räknar med fler bostadsaffärer

Enligt Sven-Erik Kristensen tyder det mesta på att priserna nu kommer att gå upp under de närmaste månaderna. Och han är inte ensam om att göra den analysen.

– Vi räknar med att marknaden vänjer sig vid de skärpta amorteringskraven under våren, och så länge räntorna är låga tror vi på en stabil utveckling på bostadsmarknaden. Sannolikt kommer vi att se ännu fler bostadsaffärer och försiktigt ökande priser, säger Marcus Svanberg, vd för Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer