• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bollnäs och Freluga, Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Myndigheten om nya medicinen mot cystisk fibros: Bra men för dyr

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska myndigheten TLV har sagt nej till att den nya medicinen mot cystisk fibros, Kaftrio, ska ingå i högkostnadsskyddet. Beslutet betyder i praktiken att svenska patienter inte får tillgång till medicinen.

– Vi har bedömt att den är för dyr, säger Jonathan Lind Martinsson, enhetschef på TLV.

TLV, Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, är den statliga myndighet som beslutar om vilka läkemedel som ska ingå i högkostnadsskyddet i Sverige.

Ett läkemedel som inte ingår i högkostnadsskyddet subventioneras inte av staten, vilket innebär att det blir för dyrt för vanliga konsumenter och i praktiken inte ges till patienter i Sverige.

– Vi har sett att Kaftrio är en bra medicin, och det finns ett stort behov. Men vi har bedömt att den är för dyr, säger Jonathan Lind Martinsson, enhetschef på TLV.

Priset hemligt

TLV räknar ut om ett läkemedel är värt att subventionera eller ej utifrån hur stor nytta läkemedlet har, hur många som är i behov av det samt andra faktorer så som höjd livskvalitet, minskade samhällskostnader etc.

Listpriset för Kaftrio, den nya medicinen mot cystisk fibros, är drygt 2 miljoner per patient och år. Men vad prislappen landar på efter att regionen förhandlat klart med tillverkarna är hemligt.

– I det här fallet har det skett en överläggning som inte har lett fram till en överenskommelse, säger Jonathan Lind Martinsson.

Samma pris som i andra länder

Men företaget uppger för SVT att man inte har begärt mer från Sverige än från de 27 andra länderna där medicinen redan används.

Varför ska de sänka sitt pris om andra länder är villiga att betala det?

– För att det ska subventioneras i Sverige måste det uppfylla kriterierna i lagen om läkemedelsförmåner. Vi som myndighet kan inte gå utanför den lag som reglerar oss, säger Jonathan Lind Martinsson.

Kan du förstå att det ser ut som att Sverige försöker få ett lägre pris än andra länder?

– Det kan jag förstå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.