Martin Hellström är rektor för Högskolan Väst i Trollhättan. Foto: Högskolan Väst

Bråk om polishögskolan i Västsverige

Publicerad

Borås, Trollhättan och Halmstad vill alla ha hand om en ny polisutbildning som förmodligen kommer placeras i Västsverige. I ett mejl till riksdagspolitiker har Johnny Magnusson (M), regionstyrelsens ordförande i Västra Götaland, nyligen tagit ställning för Borås framför Trollhättan, vilket upprört Högskolan i Väst.

I förra veckan mejlade högskolan i Borås riksdagsledamöter med en uppmaning om att agera för att placera en polisutbildning i Borås. Brevet har nu väckt starka reaktioner hos rektorn på Högskolan Väst, Martin Hellström.

I brevet står nämligen regionstyrelsens ordförande, Johnny Magnusson (M), som en av fyra avsändare. De andra tre är regionstyrelsen vice ordförande, rektorn på  Göteborgs universitet och rektorn på högskolan i Borås.

”Borås är det bästa alternativet”

Mejlet till politikerna börjar med: ”Borås är det bästa alternativet för en ny polisutbildning i VästSverige”. Men även Högskolan Väst har ansökt om att få hålla i polisutbildningen.

– Jag tycker det är anmärkningsvärt att Johnny Magnusson (M) har gått ut och uttalat sig i förmån av högskolan i Borås, när de är mycket väl medvetna om att Högskolan väst också ansöker om detta, säger Martin Hellstöm, rektor på Högskolan i Väst till SVT Nyheter.

Martin Hellström har försökt nå Johnny Magnusson (M) för att reda ut om denne faktiskt har tagit ställning för Borås framför Trollhättan i fråga om polisutbildningens placering i samband med att mejlet till riksdagspolitikerna skickades, men inte fått något svar.

Har inte kunnat jämföra skolorna

Tidigare, innan det blev känt att även Högskolan Väst vill ha polisutbildningen, har Johnny Magnusson uttalat sig positivt om att placera den i Borås. Mejlet till riksdagspolitikerna skickades mer än en vecka efter att även Högskolan Väst ansökt om polisutbildningen.

Enligt Martin Hellström har Johnny Magnusson (M) inte heller haft tillgång till material för att kunna jämföra de två lärosätenas förutsättningar för att hålla utbildningen, och borde därför haft svårt att fatta ett välgrundat beslut för åsikten om att Borås är att föredra som ort.

SVT Nyheter Väst har sökt Johnny Magnusson (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.