Kraftiga vindar försvårade släckningsarbetet i Nossebro. Foto: Christian Svensson

Brand i flerfamiljshus i Nossebro

Uppdaterad
Publicerad

Boende i ett flerfamiljshus i Nossebro evakuerades på grund av en kraftig brand under söndagskvällen. Senare under natten ökade branden i intensitet och ett så kallat VMA utfärdades på grund av röken. Under måndagsmorgonen pågår eftersläckningsarbetet.

Branden, som startade vid 21-tiden på söndagskvällen, var fullt utvecklad när räddningstjänsten kom på plats till fastigheten i Nossebro i Essunga kommun, några mil sydost om Trollhättan.

Under tidiga natten ökade branden i intensitet och på grund av den kraftiga rökutvecklingen utfärdade räddningsledaren strax efter midnatt ett viktigt meddelande till allmänheten (VMA). Alla i området uppmanades då att gå in och stänga dörrar, fönster och ventilation.

– Taket börjar försvinna och det blåser kraftigt där. Då kommer det in mer syre till branden och då har vi gått ut med ett sådant meddelande, säger Ove Carlsson, vakthavande befäl vid Räddningstjänsten i Västra Skaraborg, vid halv ett på natten mot måndag.

Brand på vindsvåningen

Fastigheten består av 12-13 lägenheter, och de boende har förts till säkerhet i en byggnad en bit bort. Inga personskador har rapporterats.

Hittills är det byggnadens vind, där det också finns lägenheter, som har brunnit men elden har än så länge inte spridit sig ner till lägenheterna under tack vare ett betongbjälklag, säger Ove Carlsson.

Räddningstjänsten hade tjugo brandmän på plats och de fortsätte släckningsarbetet under hela natten.

Branden under kontroll

Tidigt på måndagsmorgonen var branden under kontroll.

– Branden är under kontroll just nu, men insatsen är inte avslutad än. Fem man är kvar för att komma åt glödbränder. Det har rasat in i trapphuset så vi kan inte jobba inne i byggnaden utan använder oss av ett höjdfordon, säger Dennis Brännehed, styrkeledare vid räddningstjänsten i Lidköping.

Stora skador

Räddningstjänstens arbete fortsätter under dagen men kommer trappas ner.

– Det brinner lite och det kommer det göra några timmar till i glödbränder. Vid lunchtid hoppas vi kunna avsluta insatsen och sedan får vi se om vi måste vara kvar och vakta, säger Dennis Brännehed.

Hur stora är skadorna?

– Det är 12-13 lägenheter i fastigheten och de tre lägenheterna i vindsvåningen är helt utbrända,  men stora delar är påverkade av rök och vattenskador, säger Dennis Brännehed, styrkeledare vid räddningstjänsten i Lidköping.

Okänd brandorsak

Brandorsaken är okänd. Polisn har inlett en förundersökning rörande mordbrand, vilket är praxis när det gäller bostadshus. Området kring fastigheten är avspärrat och när det är möjligt kommer polisens tekniker undersöka platsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.