Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Enligt räddningstjänsten kommer släckningsarbetet att pågå under lång tid. Foto: SVT

Brand i industrilokal i Bergsjön – stort räddningspådrag

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagsmorgonen utbröt en brand i en industrilokal i Bergsjön. Räddningstjänsten jobbade hela dagen med att släcka branden under kvällen utfärdades ett VMA, men intensiteten dämpades och den kraftiga rökutvecklingen har avtog efterhand.

-  Vi kommer att vara kvar under hela natten för fortsatt släckning och bevakning, skriver räddningstjänsten i ett pressutskick.

Larmet inkom till räddningstjänsten strax efter klockan 07 på fredagsmorgonen. Det ska inte röra sig om några personskador. Branden upptäcktes av en person i personalen när han kom till jobbet för att öppna.

Kraftig rökspridning

Vid 08-tiden meddelade räddningstjänsten att de har lyckats få ner elden rejält och att läget var under kontroll. Ungefär tjugo minuter senare, kom dock andra bud – elden hade spridit sig.

– När man hade jobbat sig längre in i byggnaden höll inte konstruktionen och vi fick en oväntad spridning till intilliggande lokal, säger Dan Lindqvist.

Släckning kan pågå hela natten

Klockan 16:00 var branden fortfarande inte släckt, utan hade spridit sig vidare till fler lokaler i byggnaden. Man befarade att gasflaskor kunde finnas i byggnaden, något som försvårade arbetet ytterligare.

– Det ser inte ut att bli någon ljusning innan det här dygnet är slut, utan släckningsarbetet kan snarare pågå hela natten, säger Joakim Hallin.

”Byggnaden går inte att rädda”

Det är fortfarande oklart vad som orsakade branden, som inte orsakat några personskador, men däremot stora skador på byggnaden.

– Byggnaden går inte att rädda. Det är totalskada, säger Joakim Hallin.

Ett så kallat VMA, alltså ett viktigt meddelande till allmänheten, utfärdades på fredagskvällen.

– Det är kraftig rökutveckling, men det finns inga gifter eller farliga ämnen i brandröken. Samtidigt är all brandrök ohälsosam och därför uppmanar vi allmänheten som påverkas av röken att vara försiktiga och stänga dörrar och fönster, säger Joakim Hallin.

Klockan 20:30 skriver räddningstjänsten i ett pressutskick att intensiteten av branden har dämpats och rökutvecklingen har avtagit. De har därför återkallat VMA-varningen, men skriver att det ändå vara en hel del röklukt kring området och att röklukt kan spridas över andra områden.

På lördagsmorgonen var räddningstjänsten kvar med två enheter för efterkontroll.

– Initialbranden är släckt, men det kan ju ligga och småpyra på olika ställen så vi är kvar och ser över platsen, säger Mikael Olsson, larm- och ledningsoperatör på räddningstjänsten, vid tiotiden på morgonen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer