Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rök steg över Kongahällavägen på Hisingen i Göteborg, som nu är avspärrad. Foto: Lars Wiklund/SVT

Brand i lagerlokal i Björlanda på Hisingen

Uppdaterad
Publicerad

Branden i en lagerlokal i Björlanda på Hisingen har pågått under över ett dygn men släckningen avslutas enligt räddningstjänsten under onsdagen. Under tisdagen utrymdes närområdet efter larm om explosionsrisk.

Branden startade under tisdagsförmiddagen. Polisen spärrade av Kongahällavägen med anledning av rökutvecklingen.

Ett VMA, viktigt meddelande till allmänheten, utfärdades och räddningstjänsten uppmanade alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. På kvällen återkallades VMA-meddelandet.

– Det är en kraftig brand och vi håller nu på med att utrymma närliggande byggnader och företag, sa Fredrik Svedemyr, presstalesperson för polisen i region Väst.

Eventuell explosionsrisk

Enligt räddningstjänsten ska det ha funnits tryckkärl i byggnaden och då de sannolikt innehöll acetylen eller syrgas rådde explosionsrisk. Risken för spridning till intilliggande byggnader bedömdes också inledningsvis som stor, därför utrymdes alla byggnader inom en radie av 300 meter. Dock hotades inga bostäder.

Under onsdagsmorgonen har en stor kran monterats som ska hjälpa vid släckningsarbetet, som väntas pågå fram mot lunchtid.

Mordbrand utreds

Enligt räddningstjänsten vet man inte vad som orsakat branden. Polisen meddelade under tisdagen att man kommer att skriva en anmälan om mordbrand samt spärra av för en teknisk undersökning när räddningstjänsten är klara på platsen.

– Vi har i nuläget ingen konkret misstanke, utan vi gör det för att vi ska få möjlighet att kunna utreda vad som orsakat branden, säger Peter Adlersson.

Göteborgs fastighetskontor äger byggnaderna i det aktuella området.

– Det var en av våra hyresgäster som upptäckte branden när de stod och lastade på grejer i en lastbil. Vi har inte fått komma fram ännu så vi vet inte hur stora skador det blivit, sa Patrik Andersson, fastighetsförvaltare, under tisdagen.

Under onsdagskvällen meddelar räddningstjänsten att deras insats är avslutad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer