De lågor som syns från anläggningen kommer från så kallad fackling, som är ett säkerhetssystem. Normalt tillsätts ånga för att undvika sotning, men ångpannorna står stilla, vilket gör att röken är svart. Foto: Mikael Berglund

Brand i plastfabrik i Stenungsund

Uppdaterad
Publicerad

Branden på Borealis industrianläggning i Stenungsund är nu släckt och VMA är återkallat. Under lördagskvällen och natten mot söndagen jobbade ett 20-tal enheter från räddningstjänsten med att släcka branden.

Vid 21-tiden på lördagskvällen kom ett automatlarm om en brand på Borealis i Stenungsund. Branden var till en början inte under kontroll och kraftig rök sträckte sig mot skyn.

– Det har börjat brinna i en kompressor efter ett haveri, sa Dan Lindqvist, larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten Storgöteborg.

Stort räddningspådrag

Räddningstjänsten var på plats med sammanlagt 20 enheter för att försöka kyla ned kompressorn.

– Det måste göras med stor försiktighet, det finns alltid risker i sådana här industrier med giftiga ämnen och även explosionsrisker, sa Dan Lindqvist.

De lågor som syntes på långt håll från anläggningen kommer från så kallad fackling, som är ett säkerhetssystem. Normalt tillsätts enligt företaget ånga för att undvika sotning, men ångpannorna stod stilla, vilket gjorde att röken bolmade svart

-Rökpelaren har inte enbart med branden att göra, det är facklorna som förbränner överflödsgaser också som står och brinner. Det gör de alltid, sade Dan Lindqvist vid räddningstjänsten tidigt under natten.

VMA utfärdat

Räddningstjänsten gick under lördagskvällen ut med ett viktigt meddelande till allmänheten (VMA), som nu är nedplockat.

Ingen person uppges ha skadats i samband med branden.

– Vi håller på att avveckla nu, det har gått så bra att vi inte har några styrkor kvar på plats längre, säger Kalle Kivistö, larm- och ledningsoperatör på Räddningstjänsten storgöteborg.

Foto: Elisabeth Carlberg

I ett pressutskick vid middagstid skriver Borealis:

Under natt och tidig morgon genomfördes Omgivningskontroller och från dem kan vi delge följande;

Luft – Vid midnatt kontrollerades luftkvaliteten i närområdet till krackern och det fanns inga förhöjda värden av kolväten i luften.

Vatten – Processvattnet från anläggningen har under händelsen letts till ett bergrum för säkert omhändertagande och rening.

Lukt – brandlukt kändes under branden och kan kvarstå under förmiddagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.