Tre personer till sjukhus efter att ett lok började brinna vid Lödöse. Foto: Christer Grändevik

Tågbrand utanför Lödöse

Publicerad

Loket till ett fullsatt passagerartåg började brinna strax innan Lödöse station på fredagen. Fyra personer har förts i väg med ambulans efter att ha andats in rök och tåget har evakuerats. Branden har orsakat tågstopp och fortsatta följdförseningar.

Ett lok började brinna vid 14.20-tiden nära Lödöse station i Lilla Edets kommun. Enligt räddningstjänsten rör det sig om en liten brand i loket. Tåget står stilla och räddningstjänsten är på plats.

– Det ska röra sig om en liten elbrand. Vi är på plats och håller på att släcka branden. Jag har fått uppgifter att de ska ha flyttat passagerare längre bak i tåget så att de kommer i från loket. Det är trafikstopp på sträckan, säger Erik Leveau, räddningschef i beredskap vid Södra Bohusläns räddningstjänstförbund.

Polis och ambulans befann sig även på plats. Evakuering påbörjades vid 15.15-tiden.

– Fyra personer har förts med ambulans på grund av att de har andats in rök. Två personer till Näl i Trollhättan (Norra Älvsborgs Länssjukhus) och två personer har förts till en vårdcentral, säger Peter Adlersson, polisens presstalesperson.

Tågstopp på flera sträckor

Det berörda tåget tillhör Tågab och var på väg mot Stockholm via Karlstad. Det har under eftermiddagen varit stopp i tågtrafiken mellan Älvängen och Vänersborg.

– Branden orsakar följdförseningar på tågtrafiken. Det har varit stopp mellan Göteborg-Vänersborg, Göteborg-Karlstad och Göteborg-Oslo, säger Joanna Ljunggren presskommunikatör på Trafikverket.

Enligt Trafikverket ska tågen ersättas av buss.

Polisen skriver på sin hemsida vid 15.30-tiden att tåget är evakuerat. Enligt uppgifter från platsen har det av okänd anledning börjat brinna i maskinrummet på loket. Polisen skriver en anmälan om brand utan misstanke om brott.

Tre personer till sjukhus

Det har varit ett stort räddningspådrag på platsen.

– Det är svårt att komma åt i släckningsarbetet. I nuläget är det svårt att uppskatta hur långt tid det kommer ta, säger Erik Leveau, räddningschef i beredskap vid Södra Bohusläns räddningstjänstförbund.

Det ska vara ha varit totalt 169 personer ombord på tåget enligt polisen. Västtrafik har satt in ersättningsbussar som ska hämta upp passagerarna.

Trafikverket säger det ska vara bussersättningar på sträckorna och uppmanar resenärerna att hålla koll under eftermiddagen. Strax efter klockan 18 så meddelade trafikverket att tågstoppet är hävt och att trafiken är åter igång på sträckan med vissa följdförseningar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer