Efter attacken satte folk upp pappershjärtan vid synagogan i Göteborg. Foto: TT

Hovrättsdom efter attack mot synagoga

Uppdaterad
Publicerad

Attacken mot synagogan i Göteborg i december 2017 var ett hatbrott. Det anser även hovrätten som i stort fastställer tingsrättens dom mot en av de tre gärningsmännen.

Det var den 9 december i fjol som ett tiotal maskerade personer kastade brinnande föremål mot synagogan i Göteborg och mot bilar som stod parkerade på Judiska församlingens parkeringsplats.

Tre män med rötter i Syrien och Palestina åtalades tidigare i år i Göteborgs tingsrätt och dömdes för grovt olaga hot och försök till grov skadegörelse till fängelse. Tingsrätten konstaterade att det fanns ett hatbrottsmotiv, vilket gjorde att strafftiderna blev betydligt längre än om syftet hade saknats.

En av männen dömdes också till utvisning. Han överklagade senare till hovrätten som under onsdagen kom med sin dom.

Fängelsestraffet på två år kvarstår för mannen. Men när det gäller utvisningen så gör hovrätten en annan bedömning.

Vill ej utvisa till Palestina

Eftersom mannen gjort sig skyldig till ett brott som kan uppfattas som ett hot mot andra judar, och att Israel kan tänkas ha ett intresse i saken, menar hovrätten att man inte kan trygga mannens grundläggande mänskliga rättigheter om man utvisar honom till Palestina.

Hovrätten upphäver alltså beslutet om utvisning. I övrigt står tingsrättens dom fast.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.