Den röda brännmaneten på bild fångades den 2 januari i Fiskebäck. Marinbiologen Björn Källström är tacksam för att allmänheten vill rapportera in vad de ser i våra vatten. Foto: SVT / Privat

Brännmaneterna dröjer sig kvar i havet

Publicerad

Så här års brukar de röda brännmaneterna ha dragit bort från Västkusten men den här hösten och vintern verkar de stanna kvar längre än vanligt. – Det har varit en riktig manethöst, säger marinbiologen Björn Källström.

Den som promenerat vid havet under julhelgerna har kanske noterat de röda brännmaneterna guppa runt i vattnet, en syn som inte är så vanlig så här långt in på vintern.

-  Det är uppenbart att fler människor ser brännmaneter som de inte är vana vid att se så här års, och det är viktigt för forskningen att allmänheten rapporterar in det de ser, säger Björn Källström, marinbiolog och forskare vid Göteborgs marinbiologiska laboratorium.

Olika sorters maneter

Det är framförallt den röda brännmaneten som det kommit in rapporter om, men höstens ovanligt varma temperaturer i vattnet har också gjort att det kommit in många noteringar, av de för våra vatten mer ovanliga maneterna lungmanet och kompassmanet.

– Det har varit betydligt fler rapporter i höst än vad det brukar vara, framförallt av lungmaneterna som är blåa och vackra och som många verkar ha noterat, säger Björn Källström.

Denna lungmanet fotograferades i oktober i Billdals skärgård. Foto: Caroline Löfgren

Vad det beror på att maneterna verkar stannat kvar längre in på vintern än vad som annars brukar vara brukligt säger Björn Källström att det måste forskas mer på.

-  Man kan gissa att det handlar om den varma sommaren att vi ser fler brännmaneter och fler maneter än vad vi brukar se i våra vatten, men det går inte att säga säkert varför vi haft en sådan manethöst, säger han.

– De röda brännmaneterna klarar av rätt kalla temperaturer men de brukar inte vara här mer än till slutet av hösten. Det behöver vi forska mer på om det är så att de stannar kvar senare och senare, säger Björn Källström.

Klängmaneten överraskade

Den varma sommaren ledde också till en ny bekantskap i manetfamiljen, klängmaneterna som dök upp på bland annat Tjörns insida och som brändes intensivt, men dessa maneter försvann i mitten på oktober.

– Vi håller på med en vetenskaplig rapport om dem. Om det blir en varm sommar i år också, så kanske de dyker upp igen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.