Thomas Jakobsson, chefsekonom på branschorganisationen Visita ser att många restauranger kan riskera konkurs. Foto: Visita

Branschorganisationen: ”Kassorna är i många fall tomma”

Uppdaterad
Publicerad

December brukar vara en guldmånad för krögarna. Men i år är läget det rakt motsatta, enligt branschorganisationen Visita.

Under pandemins första månader var det restaurangerna i storstadsregionerna som drabbades hårdast. Men nu ser läget lika illa ut över hela landet, enligt Thomas Jakobsson, som är chefsekonom vid branschorganisationen Visita.

– Nu är vi nere på en nivå som är värre än i våras, säger han.

Coronaviruset i Västsverige

Restaurangbranschen ligger på ungefär 20 procent av sin vanliga nivå, berättar han.

Väntar på pengar

Sedan pandemins start har flera åtgärder införts för att lätta det ekonomiska trycket. Bland annat möjlighet att få uppskov på inbetalning av skatt och omställningsstöd för förlorad inkomst.

Thomas Jakobsson anser att de insatserna varit bra, problemet är att många företag enligt honom går och väntar på att få pengarna utbetalade.

– Det talas om att de pengarna ska komma i februari eller mars, och då är frågan hur många företag som kan överleva så länge, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet