Pandemin har slagit hårt mot ungas psykiska ohälsa – kuratorer ska möta dem i vardagen. Foto: SVT

Bris öppnar ny mottagning: ”Barnen vill träffas fysiskt”

Uppdaterad
Publicerad

Bris satsar i Västsverige. En ny mottagning har i dagarna öppnat i Göteborg där barn från Västra Götaland och Halland fysiskt kan träffa en kurator för stödsamtal.                           

 – Vi är ett komplement till samhällets övriga stödinsatser, en lågtröskelverksamhet för de här barnen som behöver lite vägledning eller bara ett par samtal för att reda ut saker i sitt liv, säger Seiran Alipour, kurator vid Bris nya mottagning i Göteborg.

Bris som stött utsatta barn i 50 år i år, har skiftat från att mest arbetat med volontärer till att nu ha fler fastanställda, och med det gått från rådgivning via telefonsamtal, chatt och mejl till möjligheten att även fysiskt kunna träffa barnen.

 – Vi har sett behovet utifrån barnens samtal in till oss, det finns de som efterfrågat att få träffa oss fysiskt, säger Seiran Alipour.

Ökat behov av samtal under pandemin

Mottagningen i Göteborg, som finns till för alla barn i Västra Götaland och Halland, öppnar i ett läge där Bris märkt av ett ökat behov av samtal, mycket på grund av coronapandemins begränsningar.

 – I somras ökade samtalen in till våra stödlinjer med 30 procent, vi ser att barn nu varit ännu mer utsatta på grund av att det varit ännu färre vuxna som ser dem när skola och fritidsaktiviteter varit stängda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.